Thajci vtrhli do sídla armády, MZV varuje před cestami do Bangkoku

Bangkok - Tisícovka demonstrantů vtrhla do sídla thajské armády. Na vládní úřady útočí už týden. Demonstranti požadují demisi premiérky Jinglak Šinavatrové. Ta ale odejít odmítá. Včera navíc bez problémů přežila hlasování o nedůvěře vládě v parlamentu. České ministerstvo zahraničních věcí (MZV) už doporučilo českým občanům, aby se oblastem demonstrací vyhnuli.

„Dá se předpokládat, že protestní demonstrace potrvají minimálně do konce listopadu a může je doprovázet násilí,“ píše ministerstvo zahraničí na svém webu. Češi by podle něj měli sledovat místní média a dbát pokynů bezpečnostních složek. A v žádném případě se protestů neúčastnit.

Demonstranti začali postupně obsazovat vládní budovy v thajské metropoli. Cílem blokády se stala ministerstva zahraničních věcí, zemědělství, financí, vnitra, některé televizní stanice i další důležité objekty. „Největší protestní akce se soustředí v Bangkoku do oblasti Rachadamnoen Avenue, včetně Památníku Demokracie (Democracy Monument),“ konstatuje MZV. Zatímco MZV hovoří jen o Bangkoku, agentura AFP přinesla informaci, že protesty v minulých dnech zasáhly třeba i turisty vyhledávaný ostrov Pchúket.

Demonstranti žádají armádu o podporu

V sídle armádního velení se demonstranti po proražení brány komplexu utábořili na trávníku, kde si vyslechli projevy svých vůdců hovořících na provizorně vztyčeném pódiu. Armádu protestující vyzývali, aby je v jejich kampani podpořila. „Chceme vědět, na čí straně armáda stojí,“ křičel jeden z nespokojenců. Do žádné z budov se demonstranti nedostali a později v klidu armádní komplex opustili, napsal server BBC News.
   
Další asi tisícovka lidí se shromáždila před ústředím premiérčiny vládnoucí Strany Thajců a vyzývala ji k odchodu. O pár hodin později se i zde demonstranti rozptýlili. Jiná skupina odpůrců režimu se vydala k americkému velvyslanectví v Bangkoku, kde předali tamním činitelům dopis označující vládu Šinavatrové za nelegitimní.

Nepokoje v Thajsku
Zdroj: ČTK/AP Photo/Wason Wnnichakorn

Opozice obviňuje vládu Šinavatrové z korupce a z toho, že ji ve skutečnosti řídí ze svého exilu v Dubaji její bratr - expremiér Tchaksin Šinavatra. Miliardář byl v roce 2006 svržen vojenským převratem a od roku 2008 žije v zahraničí, aby se nemusel zodpovídat z obvinění z korupce a zneužití moci.

Premiérka možnost předčasných voleb vyloučila

Premiérka obvinění odmítá. „Opakuji, že je tu jen tato vláda, se mnou jako ministerskou předsedkyní. Obviňují mě, že nejsem nezávislá, že jsem nedostatečně inteligentní a že mě ovládají jako loutku. Musím se ptát – opravdu jsem nebyla nezávislá v uplynulých dvou letech, kdy jsem řídila vládu? Jak jste viděli, provedla jsem ji řadou krizí,“ prohlásila Šinavatrová. Uspořádat předčasné volby odmítá.

Protivládní demonstrace, které začaly v menší míře minulý měsíc, vyvolal návrh zákona o politické amnestii, jenž by mohl dovolit beztrestný návrat Šinavatry do vlasti.