Bývalý důstojník StB si stojí za svým: Babišův spis je falzum

Bratislava - Bývalý důstojník československé komunistické tajné policie StB Andrej Kulha si navzdory kritice odborníků stojí za svými výroky, že spis ohledně spolupráce podnikatele a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše se Státní bezpečností je zfalšovaný. Ačkoliv sám Kulha psal záznamy do Babišova svazku, řekl, že šlo pouze o administrativní práci, kterou od nadřízených v StB dostal příkazem.

Podle Kulhy si svazek ohledně spolupráce Babiše s StB vymysleli pracovníci StB, aby si vylepšili kariérní hodnocení. Využili k tomu prý zprávy z oficiálních schůzek s Babišem, který v 80. letech pracoval v podniku zahraničního obchodu Petrimex a který tyto schůzky přiznal. „Nevymyslel jsem si to nyní kvůli tomu, že existuje případ Babiš,“ tvrdil bývalý kapitán StB. Týdeníku Euro dříve řekl, že Babiš na 98 procent agentem nebyl. Babišovi bylo v materiálech StB přiřazeno krycí jméno Bureš, které se zmiňuje nejméně ve třech různých svazcích.

Podobně jako v případě Babiše pracovníci StB prý postupovali i u jiných lidí. „Mnoho lidí padlo do sítě,“ řekl Kulha. Dodal, že už v době svého působení u StB upozorňoval na nedostatky v její evidenci.

Podle archivních dokumentů, které zveřejnil slovenský Ústav paměti národa (ÚPN), se Babiš v roce 1980 stal důvěrníkem StB. O dva roky později jej k údajné spolupráci s tajnou policií coby agenta získal nadporučík StB Július Šuman.

Do kontaktu s agenty StB jsem se dostal, ale nespolupracoval jsem s nimi, tvrdí Babiš

Babiš vědomou spolupráci s StB dlouhodobě popírá a u bratislavského soudu se domáhá verdiktu, že byl coby agent komunistické tajné policie veden neoprávněně. Miliardář slovenského původu dříve přiznal, že se jako pracovník Petrimexu dostal do kontaktu s příslušníky StB, kteří se podle něj zajímali o dovoz nekvalitních fosfátů ze Sýrie. Podle Kulhy právě záznamy z těchto schůzek sloužily k tomu, že Babiš byl do evidence StB zapsán coby její agent.  

Andrej Babiš
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Kulha u soudu svědčit nebude

Šéf ÚPN Ondrej Krajňák nedávno označil za nepravděpodobnou možnost, že by evidence spolupracovníků StB byly vykonstruované, když údaje o některé osobě nezávisle na sobě existovaly ve třech svazcích. „Hovořím ze zkušeností, nemusím si vymýšlet,“ reagoval Kulha. Podle něj stačilo, že byl fiktivně založen jeden spis ohledně spolupráce StB s agentem, a tato osoba pak mohla být zmiňována i v jiných svazcích. Kulha dodal, že v probíhajícím sporu Babiše s ÚPN ve věci evidence podnikatele a politika v archivních svazcích StB nebyl k soudu jako svědek předvolán.

Podle zachované části Babišova svazku Kulha v roce 1987 vypracoval dokument o přerušení spolupráce StB s Babišem. K tomuto kroku StB přistoupila kvůli tomu, že agent byl vyslán na dlouhodobou služební cestu do Maroka. V tomto dokumentu se také píše, že „agent přistupoval k tajné spolupráci zodpovědně“. Ve spisu je rovněž rukou psaná poznámka s podpisem Kulhy z roku 1988 o odstranění nedostatků, které ve svazku zjistila kontrola, a informace, že návrat tajného spolupracovníka Bureše z Maroka se předpokládá koncem roku 1989.

O spolupráci Babiše s StB se hovoří v souvislosti s jeho možným vládním angažmá poté, co Babišovo hnutí ANO po úspěchu v předčasných volbách do sněmovny vyjednává s ČSSD a KDU-ČSL o vytvoření koalice. Babiš by mohl mít problémy s lustračním osvědčením, které vyžaduje před jmenováním prezident Miloš Zeman.

Vydáno pod