Desetitisíce Thajců mají své premiérky dost, obklíčily ministerstva

Bangkok - Thajští protivládní demonstranti obklíčili několik ministerstev v Bangkoku. Desetitisíce lidí žádají demisi premiérky Jinglak Šinavatrové. Brojí proti jejímu návrhu amnestie, která by umožnila návrat jejího bratra. Parlament sice návrh zamítl, nepokoje ale pokračují. Na některých místech v zemi platí mimořádná bezpečnostní opatření.

Šinavatrová vyzvala ke klidu a slíbila, že proti demonstrantům nezasáhne násilím. „Když spolu dokážeme mluvit, věřím, že se situace v zemi vrátí k normálu,“ prohlásila premiérka. Thajská justice už ale schválila vydání zatykače na vůdce protestů bývalého vicepremiéra Sutchepa Tchaugsubana, jenž byl mezi demonstranty, kteří obsadili ministerstvo financí. „Žádali jsme zatykač na Tchaugsubana a trestní soud ho schválil,“ uvedl policejní důstojník Suntchón Kongklam. „Vyzývám ho, aby se vzdal, nebo ho zatkne policie,“ dodal.

Tisíce demonstrantů obklopily i ministerstvo vnitra, zemědělství, turistiky, dopravy a energetiky a vyzvaly jejich zaměstnance, aby budovy opustili. Vláda tato ministerstva uzavřela a zaměstnance evakuovala. Nejvíce nespokojenců se shromáždilo před ministerstvem vnitra. Protestující mávali vlajkami, pískali na píšťalky a prohlašovali, že v objektu hodlají přenocovat. Do komplexu ale zatím nepronikli.

Nitithorn Lamluea, lídr protestů

„Chci, aby naše protesty ukázaly, že nesouhlasíme s touto nedemokratickou vládou. Chceme sdělit všem demokratickým vládám světa, že by neměly tuto vládu brát na vědomí, protože je to vláda diktátorská.“

Účastníci protestních akcí, které jsou největšími politickými nepokoji od krvavých demonstrací z roku 2010, nedbají mimořádných opatření a slibují, že své tažení rozšíří po celé zemi. Ze svého ústředí, které si zřídili na ministerstvu financí, vyzvali na středu k „mohutným akcím“. „Obsadili jsme nenásilným způsobem ministerstvo financí. Naši stoupenci po celé zemi mohou udělat totéž a obsadit všechny vládní budovy,“ citovala agentura AFP jednoho z vůdců protestů Akanata Prompchana.

Bratra premiérky svrhla armáda

Opozice obviňuje vládu Šinavatrové z korupce a z toho, že ji ve skutečnosti řídí ze svého exilu v Dubaji bratr - expremiér Tchaksin Šinavatra. Miliardář Šinavatra byl v roce 2006 svržen vojenským převratem a od roku 2008 žije v zahraničí, aby se nemusel zodpovídat z obvinění z korupce a zneužití moci.

Premiérka obvinění odmítá. „Opakuji, že je tu jen tato vláda, se mnou jako ministerskou předsedkyní. Obviňují mě, že nejsem nezávislá, že jsem nedostatečně inteligentní a že mě ovládají jako loutku. Musím se ptát – opravdu jsem nebyla nezávislá v uplynulých dvou letech, kdy jsem řídila vládu? Jak jste se viděli, provedla jsem ji řadou krizí,“ prohlásila Šinavatrová.

Protivládní demonstrace, které začaly v menší míře minulý měsíc, vyvolal návrh zákona o politické amnestii, jenž by mohl dovolit beztrestný návrat Šinavatry do vlasti.

Thajsko je jednou z nejpopulárnějších turistických destinací. Ročně tam zamíří 20 milionů cizinců včetně 40 tisíc Čechů. Aktuální protesty zatím jejich příliv zásadně neovlivnily. Připomínají ale, jak rychle se Thajsko může vymknout kontrole a ze země úsměvů se proměnit v zemi konfrontace.