Švédský soud potrestal trojici útočníků na synagogu v Göteborgu vězením

Za žhářský útok na synagogu v Göteborgu z loňského prosince v pondělí uložil švédský soud dvěma mužům dvouletý trest vězení a třetímu v délce jednoho roku a tří měsíců. Tresty padly za vyhrožování a pokus o napáchání větších škod.

Odsouzení muži, kterým je 19, 22 a 24 let, spolu s několika dalšími lidmi hodili na synagogu a na dva automobily zaparkované na přilehlém pozemku pochodně, čímž způsobili menší škody na majetku. Odsouzeni byli za vyhrožování a pokus o napáchání větších škod.

Útok se odehrál jen několik dní poté, co Spojené státy uznaly Jeruzalém jako hlavní město Izraele.

Všichni tři odsouzení žádali ve Švédsku o azyl. Dva z nich – Syřan a syrský Palestinec – dostali ve skandinávské zemi trvalý pobyt. Třetí muž, který pochází z Pásma Gazy, bude deportován, protože jeho žádost o azyl byla zamítnuta.

Útoku na synagogu předcházel protest dvou set lidí v jihošvédském městě Malmö. Mnozí účastníci měli palestinské vlajky a provolávali protižidovská hesla.

Švédský premiér Stefan Löfven a další politici oba incidenty odsoudili. Úřady vzápětí posílily bezpečnostní opatření u synagog a dalších židovských objektů i ve Stockholmu.