Trumpova cla se nelíbí ani Turecku. Zavádí odvetná cla na whisky, tabák nebo papír

Turecko začíná ve čtvrtek uplatňovat nová cla na vybrané zboží ze Spojených států, včetně uhlí, papíru, tabáku, whisky, automobilů, strojírenského zařízení a petrochemických produktů. Reaguje tak na americká cla na dovoz oceli a hliníku. Oznámil to ministr hospodářství Nihat Zeybekçi.

Nová turecká cla se týkají amerického zboží, jehož roční dovoz do Turecka dosahuje hodnoty 1,8 miliardy dolarů (zhruba 40 miliard Kč). Z tohoto zboží by mělo být na nových clech zaplaceno zhruba 267 milionů dolarů. 

„Celková hodnota cel, která ve čtvrtek Turecko zavádí proti Spojeným státům, je srovnatelná s dodatečnými náklady, kterým čelí Turecko kvůli clům, jež na něj uvalily USA,“ uvedl Zeybekçi.

Spojené státy v březnu zavedly cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent. Od 1. června začala tato cla platit rovněž pro Evropskou unii, Kanadu a Mexiko, kterým vypršely jejich prozatímní výjimky.

Evropská unie v pátek začne uplatňovat odvetná cla ve výši 25 procent na dovoz vybraného amerického zboží, jehož roční dovoz do EU dosahuje hodnoty 2,8 miliardy eur (zhruba 72 miliard Kč).