Den před zavedením cel proti USA vyzývá eurokomisařka k diskusi. Trumpova cla považuje za nezákonná

Události, komentáře: Unie uvalí odvetná cla vůči USA (zdroj: ČT24)

Evropská unie je připravena zahájit se Spojenými státy rozhovory o řešení obchodního sporu, který rozpoutalo zavedení amerických cel na dovoz oceli a hliníku. Uvedla to evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová.

„Rozhovorům se Spojenými státy jsme vždy otevřeni. Celá Evropská unie je založena na myšlence rozhovorů,“ prohlásila Malmströmová, která je na návštěvě Nového Zélandu, kam přijela kvůli jednání o dohodě o volném obchodu.

Americká cla na dovoz oceli a hliníku jsou podle ní nezákonná, protože odporují pravidlům Světové obchodní organizace (WTO).

Spojené státy zavedly cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši 10 procent už v březnu. Evropská unie, Kanada a Mexiko měly z placení těchto poplatků prozatímní výjimku, která ale koncem května vypršela.

Události: Evropa zavádí odvetná cla na americké zboží (zdroj: ČT24)

„Zavedení cel i pro Evropu je dalším krokem Donalda Trumpa, který se tak snaží realizovat některý ze svých předvolebních slibů. Chce se zavděčit voličům a zkouší jednotu Evropské unie. Vlastně mu nejde o to, jak to dopadne, ale o to, aby se Unie pohádala. Až se to stane, nejspíš couvne,“ zhodnotil ekonom společnosti Capitalinked.com Radim Dohnal.

Objem amerických výrobků za rok 2017, na které se bude od 22. června vztahovat clo EU
Zdroj: ČT24
Obchodní výměna oceli a železa mezi USA a EU v roce 2017
Zdroj: ČT24

V pátek začne Evropská unie uplatňovat odvetná cla ve výši 25 procent na dovoz vybraného amerického zboží, jehož roční dovoz do EU dosahuje hodnoty 2,8 miliardy eur (zhruba 72 miliard Kč).

Seznam amerických výrobků, které budou terčem nových cel, zahrnuje produkty z oceli a hliníku, zemědělské výrobky a různé další zboží. Evropská unie podle Malmströmové zaměřila cla na některé věhlasné americké produkty, například burbon či motocykly Harley-Davidson, v naději, že tak „vyvolá rozruch“ a vytvoří tlak na americké představitele.

EU neohrožuje bezpečnost Spojených států, tvrdí eurokomisařka

Trump k březnovému uvalení cel využil americký zákon z roku 1962, který prezidentovi takový krok umožňuje v případě, že dovoz ohrožuje národní bezpečnost. „Domníváme se, že je směšné považovat EU za hrozbu pro národní bezpečnost USA,“ uvedla Malmströmová.

Upozornila nicméně, že Evropská unie navzdory obchodním třenicím s USA sdílí jejich názor, že Peking prostřednictvím subvencí umožňuje čínským podnikům prodávat výrobky z oceli a hliníku za dumpingové ceny.

„Nelíbí se nám to. Nikomu se to nelíbí. Musíme tento problém řešit. Uvalení cel na celý svět ale není tou správnou cestou,“ uvedla eurokomisařka. Dodala, že spory mezi USA a dalšími velkými ekonomikami ohrožují systém volného obchodu založeného na pravidlech.

Ekonom Dohnal: Trumpovi jde o rozhádanou Evropskou unii (zdroj: ČT24)

Eurokomisařka rovněž vyjádřila rovněž obavy, že nynější situace by mohla vyústit v „plnou obchodní válku“, která by narušila dodavatelské řetězce a poškodila světové hospodářství.

Den před spuštěním cel Evropskou unií sáhlo ke stejnému nástroji také Turecko. To ve čtvrtek začalo uplatňovat cla na zboží jako uhlí, papír, tabák, whisky nebo automobily a také na zařízení strojírenského průmyslu a petrochemické produkty.

Analytici: Nová cla na dovoz z USA budou mít v ČR minimální dopad

Cla Evropské unie na dovoz některého zboží z USA, která v pátek vstupují v platnost, budou mít na českou ekonomiku pouze minimální dopad. Tato cla se totiž téměř netýkají podniků, ale jen spotřebitelů, shodli se analytici.

„Bezprostřední dopad do ekonomiky z těchto sankcí bude minimální. Toto zboží na evropském trhu sice velmi pravděpodobně zdraží, pravděpodobně však o něco méně než o 25 procent,“ řekl analytik Komerční banky Viktor Zeisel.

Mnohem větší dopad však hrozí, pokud se situace vyhrotí a Spojené státy zavedou cla na dovoz aut. To by se obchodní přestřelky změnily ve skutečnou obchodní válku, dodal.

Kdyby byl dovoz výrobků v rámci EU rovnoměrně rozprostřený, činil by pro ČR objem asi jednu miliardu Kč, tedy 0,3 promile celkového importu, odhaduje ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Tím, že uvalíme odvetná cla, si nijak nepomáháme. Je to jen facka jim (USA) za trest, ale ve skutečnosti je to facka i nám. Poškozujeme tím hlavně sebe a jim to trochu vracíme. Mělo se to nechat být, možná bychom vypadali politicky jako slaboši, ale bylo by to racionální rozhodnutí.
Dan Šťastný
odborník na mezinárodní obchod a cla

Tvrzení o nedotčenosti tuzemských podniků je podle Sobíška dobrou i špatnou zprávou zároveň. „Česká ekonomika by mohla vydělat, kdyby produkovala výrobky konkurující těm, na něž se nově uplatní cla. Pomeranče na džus ale pěstovat neumíme a motocykly Jawa budou strojům Harley Davidson těžko konkurovat,“ podotkl.

„Česko z USA dováží především stroje, auta, elektroniku a léky a na tyto produkty se evropská cla zatím nevztahují,“ dodal analytik Raiffeisenbank Jakub Červenka.

Pro dovoz oceli a hliníku EU zavedla zrcadlově stejná opatření jako USA. „Nicméně EU se mazaně rozhodla také zavést cla na produkty pocházející převážně z republikánských bašt na jihu a středozápadě USA. To pro domácí spotřebitele znamená dražší dovezenou kukuřici, tabák, bavlnu, motorky nebo bourbon. I tak domácí konzumenti nakupují tyto druhy zboží hlavně z jiných trhů než z USA,“ poznamenal Červenka. 

Zatím napjaté očekávání

Rektor Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích Martin Vochozka hodnotí evropský krok jako varovný výstřel do vzduchu a očekávání, jak se zachovají Spojené státy. Krok EU hodnotí jako krok ke kompromisu. Obchodní válka může podle Vochozky nastat v okamžiku, kdy Spojené státy nebudou chtít udělat kompromis.

Někdejší ministr financí Ivan Pilný (ANO) dává Trumpovy kroky do souvislosti s dalšími volbami v USA. Česká ekonomika má podle něho daleko větší problémy, než že budou uvalena cla na bourbon. „Ocelářský průmysl to trochu odnese, ale spíše přes Německo, které bude zasaženo mnohem více,“ soudí.  

Pokud budou cla nastavena tvrdě proti Číně, tak se čínské kapacity mohou přesunout do Evropy a to je sice druhotné, ale daleko větší nebezpečí než jen cla na americký import. Tam bych s tím byl velmi opatrný.
Vratislav Kulhánek

Bývalý předseda představenstva Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA) vidí zatím malé riziko pro automobilový průmysl. „Export automobilů do Ameriky není tak dramatický,“ řekl. Spíše vidí riziko pro případ, že Evropa zareaguje tvrdě a bude vyvážet do Iránu, se kterým mají USA napjaté vztahy.