Polští důchodci v zahraničí dostali dopis s otázkou, jestli ještě žijí. Vyplatí se odpovědět

Jste polský důchodce, bydlíte řekněme v Německu, chodí vám každý měsíc penze z rodné země, zkrátka žijete si v klidu. A najednou najdete ve schránce dopis s otázkou, jestli stále ještě žijete.

Polský Úřad pro sociální pojištění (ZUS) rozeslal všem polským seniorům, kteří přebývají za hranicemi, dopis, v němž se přímočaře zeptal, zda skutečně žijí. Jak informovala Gazeta Wyborcza, oslovil tak zhruba 54 tisíc lidí.

Dopisy mířily za hranice ve třech vlnách. Před několika dny je dostali Poláci žijící v Německu, Velké Británii či na Slovensku. Již dříve je roznášeli pošťáci v Dánsku, Kanadě, USA či na Ukrajině.

Úřad tímto způsobem zjišťuje, jestli peníze z důchodů jdou do správných rukou, zda je nezneužívají příbuzní nebo přátelé seniorů.

Slabší povahy mohly být otřeseny z první verze dotazníku. Formulář začínal slovy „prohlašuji, že žiji a že bydlím na uvedené adrese“. Tato věta vyvolala kritiku, proto ji úřad v následujících dopisech změnil. Teď polští senioři vyplňují potvrzení „o existenci dalšího práva na důchod“.

Kdo nereaguje na první dopis, dostane druhý, a pokud opět neodepíše, přijde o polskou penzi. Vyplatí se tudíž odpovědět, i když procedura je časově náročná. Vlastnoruční podpis na formuláři totiž musí potvrdit buď úřady v místě bydliště, nebo odpovědní pracovníci na polských konzulátech.

Peníze od ZUS dostává v současnosti 7 600 000 Poláků. Většina – 5,5 milionu – jsou klasické starobní důchody. „Zlatý střední důchod“, takzvaný medián, je 1939 zlotých, v přepočtu přes 11 600 korun. Medián znamená, že přesně polovina penzistů dostává méně, polovina více. Pro srovnání: čtyřnásobně méně lidnaté Česko vyplácí téměř 2,4 milionu důchodů, přičemž medián byl loni podobný tomu polskému: zhruba 11 700 korun.