KLDR zadržuje amerického veterána korejské války

Soul/Washington - V Severní Koreji je údajně od minulého měsíce zadržován 85letý americký veterán korejské války, který do KLDR přijel jako turista. Merrill Newman byl 26. října bez udání důvodu donucen vystoupit z letadla, kterým měl ze Severní Koreje odletět. Newmanův kolega a spolucestující mohl ze země bez problémů odletět.

„Muselo dojít ke strašlivému nedorozumění. Doufám, že Severokorejci mu dovolí vrátit se co nejdříve k jeho rodině,“ prohlásil Newmanův spolucestující Bob Hamrdla. Syn zadrženého Jeffrey Newman řekl, že den před zadržením se otce severokorejští činitelé vyptávali na jeho armádní službu.

Newmanův syn promluvil veřejně o otcově zadržení pár hodin poté, co japonská tisková agentura Kjódó s odvoláním na nejmenovaný diplomatický zdroj napsala, že v KLDR byl zřejmě zatčen starší Američan, který byl v říjnu v zemi s platným vízem jako turista.

Zadržení Merrilla Newmana přichází zhruba rok poté, co Pchjongjang zatkl 44letého Američana korejského původu jménem Kenneth Bae, který byl následně odsouzen k 15 letům nucených prací za „podněcování k převratu“.

Kenneth Bae
Zdroj: ČT24

Zvláštní vyslanec USA pro severokorejské záležitosti Glyn Davies sdělil novinářům v Pekingu, že vyzval KLDR, aby „vyřešila otázky“ Američanů zadržovaných v Severní Koreji, včetně Baeho a Newmana. Spojené státy nemají diplomatické styky s KLDR a rodina se snaží zajistit osvobození Merrilla Newmana prostřednictvím představitelů amerického ministerstva zahraničí a švédského velvyslanectví.

Podle domova pro seniory v Palo Altu, kde Newman žil od roku 2011 se svou manželkou, sloužil zadržený Američan tři roky jako člen pěchoty v korejské válce v letech 1950–53. Jeho syn uvedl, že navštívit KLDR bylo jeho životním snem a že se na původně zamýšlený desetidenní pobyt pečlivě připravoval a absolvoval i lekce korejštiny.