Pařížského střelce odhalily testy DNA. V dopise psal o Sýrii

Paříž - Francouzská policie nejspíše dopadla muže, který poranil fotoreportéra deníku Libération. Odhalit ho pomohly testy DNA. „Je to střelec,“ potvrdil nejmenovaný zdroj blízký vyšetřování. Úřady mezitím zveřejnily jméno podezřelého, který střílel i poblíž banky Societé Genérale. Abdelhakima Dekhara policie zadržela v podzemní garáži na západním předměstí Paříže a odvezla do nemocnice, protože se zřejmě pokusil otrávit.

Zatčení bylo podle nejmenovaného vyšetřovatele důsledkem udání: na komisařství v Courbevoie přišel muž, který podezřelého ubytoval. Zadržený Abdelhakim Dekhar nicméně nemohl být vyslechnut a musel být převezen do jedné pařížské nemocnice. Zřejmě se pokusil o sebevraždu a po požití léků byl napůl v bězvědomí.

Muž s mysliveckou puškou v pondělí ráno dvakrát vystřelil ve vstupní hale sídla deníku Libération a vážně zranil třiadvacetiletého fotografa. Asi hodinu po prvním útoku muž třikrát vystřelil na budovu banky Société Générale v obchodní čtvrti Défense.

Střelec už byl v minulosti ve vězení

Dekhar byl v roce 1998 odsouzen ke čtyřem letům vězení v případu Florence Reyové. Jí a jejímu příteli měl koupit brokovnici, kterou později zabili pět lidí včetně tří policistů během přepadení a následné honičky v říjnu roku 1994 na východě Paříže.

Během procesu se Dekhar marně snažil přesvědčit soud, že v prostředí radikálních levičáků se pohyboval jako tajný agent alžírské vojenské policie, který byl pověřený infiltrací do řad potenciálních teroristů. Nakonec byl odsouzen k trestu, který přesně odpovídal délce pobytu ve vyšetřovací vazbě, vyšel tedy na svobodu.

Pařížský střelec Abdelhakim Dekhar
Zdroj: ČT24

Jakub Kajtman, spolupracovník ČT ve Francii

„Podle účastníků tehdejšího soudního jednání to byl nepřístupný podivín. Jen těžko se s ním někdo sblížil. Podle deníku Figaro patřil k radikálním levicovým skupinám, bydlel ve squatech a byl to údajně schopný manipulátor.“

Motiv zatím jasný není, mohl být i politický

Podle spolupracovníka ČT Jakuba Kajtmana našli vyšetřovatelé dva dopisy, které byly v útočníkově bytě a autě, v němž se chtěl zabít. „Deník Figaro píše, že muž v dopisech mluví o Sýrii, Libyi a celkově arabském světě. Někteří novináři tak nevylučují ani politické motivy útoků,“ konstatoval Kajtman. 

Ten připomněl, že při útoku na stanici BFMTV se ale stal jeho terčem novinář, který psal v 90. letech o přestřelce v centru Paříže, do níž se podezřelý muž zapletl. „Mohlo jít i o vyřízení účtů s novináři,“ podotkl Kajtman.