Sociálně-energetická revoluce na spadnutí. Bytový komplex v Londýně sdílí zelenou energii

Bytový komplex v Londýně funguje na bázi sdílení zelené energie (zdroj: ČT24)

Bytový komplex na východě Londýna testuje sdílení energie ze solárních panelů. Elektřina zatím pohání jen výtahy a osvětluje společné prostory. Cílem unikátního projektu je ale zcela soběstačné společenství, které vyrábí a sdílí zelenou energii.

Solární panely jsou instalované na střechách všech třinácti bloků londýnského obytného komplexu Banister House Estate. Vše tu funguje na unikátním principu sdílení – když jednomu domu zelená energie zbude, jednoduše ji vymění s obyvateli jiné části komplexu.

„V zásadě to znamená, že si lidé přebytečnou energii mohou vyměnit se sousedem tady v Hackney. Je to komunitní energie, kterou si komunity mohou vyměňovat mezi sebou za minimální náklady,“ uvedla technologická šéfka start-upu Verv Maria McKavanaghová.

Podle ní je to začátek možné sociálně-energetické revoluce, a to zejména pro chudší vrstvy společnosti. Obyvatelé Banister House si zatím testovací projekt chválí – za elektřinu jinak platí dost a výrazně dopředu. „Nikdo tu nemá zrovna hodně peněz. Momentálně to máme dost těžké a účty za elektřinu stále rostou,“ podotkl dělník Roger Wilfred, který tu žije přes patnáct let.

Každý pohyb energií v jednotlivé domácnosti zaznamenává přidružená aplikace. „Začal jsem si víc uvědomovat, kolik energie spotřebuju. Aplikace vám ukáže, co zrovna využíváte, je to živě přenášeno do obsahu v aplikaci. Takže vám třeba konkrétně řekne, kolik vás stojí používání varné konvice,“ podotkl Wilfred.

Kromě technologií je zapotřebí i předpoklad, že lidem se bude chtít nadbytek energie sdílet s ostatními, což bude podle šéfů start-upu vůbec největší výzva.