Robot místo lékaře? To není sci-fi, ale americká realita

San Francisco – Vzdálenost, která v Americe dělí pacienty od nejlepších lékařů, už nemusí být nepřekonatelný problém. Špičkoví odborníci jsou totiž schopni léčit pomocí robotů. Přiznávají sice, že osobnímu kontaktu se nic nevyrovná, je to podle nich ale hned druhá nejlepší varianta. Od jara prý tak zachránily už tisíce životů.

Stále víc kalifornských nemocnic využívá služeb robodoktora zejména v případech, kdy rozhoduje každá vteřina. Potřební specialisti jsou na telefonu. Teď navíc stačí, aby si sedli k počítači a mohou pomáhat klidně až na druhém konci světa. „Nic nemůže nahradit osobní vyšetření pacienta. Ale tohle je druhé nejlepší řešení,“ uvedl lékař Asad Chaudhary.

Nejmodernější stroj sám bez problémů kličkuje v nemocničním provozu. Na pevné i pohyblivé překážky ho upozorňují čidla. Komunikaci s pacientem umožňují zabudované kamery, mikrofony a reproduktory a dokonce i fonendoskop. Lékař má přes internet přístup k veškeré pacientově dokumentaci. Pokud okamžitě potřebuje doplňkové vyšetření, provede ho na místě zdravotní sestra.

Americké úřady daly robotům zelenou na jaře. Teď už se o nemocné stará 50 umělých lékařů. „Omezuje nás to v tom, že se nemůžeme pacienta dotýkat. Ale co se týká klinického vyšetření, prověření záznamů a rozhodnutí o léčbě v pacientův prospěch, tak je to skoro jako při osobní konzultaci,“ ředitel sítě robodoktorů Alan Shatzel.

Nemocnice si jejich služby pronajímají v přepočtu za 100 tisíc korun měsíčně. Údajně se jim to vyplatí - místo jednoho odborníka získávají celou škálu specialistů.

Horizont 24 o robotech místo lékařů (zdroj: ČT24)