Biskup luxusu se za půl milionu vyhne soudu kvůli předraženému letu

Hamburk – Soud v Hamburku předběžně zastavil trestní řízení proti německému „biskupovi luxusu“ Franzi-Peteru Tebartzi-van Elstovi. Kontroverzní duchovní byl podezřelý z křivé výpovědi ohledně luxusního letu do Indie. Aby se vyhnul soudnímu projednávání svého případu, musí biskup zaplatit 20 000 eur (zhruba 543 000 Kč), oznámil dnes vrchní zemský soud v Hamburku. Biskupa Vatikán v říjnu poslal do dočasného vyhnanství kvůli skandálu s předraženou rezidencí v Limburgu.

V pozadí případu je civilní spor Tebartze-van Elsta, německými médii přezdívaného „biskup luxusu“, s magazínem Der Spiegel. Ten o něm napsal, že při loňské cestě do Indie za chudými dětmi letěl nejdražší, první třídou. Tebartz-van Elst to popřel a podal na časopis civilní žalobu. Podle hamburského státního zastupitelství ale v místopřísežném prohlášení, které ke kauze podal, neuvedl pravdu. Státní zastupitelství proto podalo před měsícem k soudu žádost o takzvaný trestní příkaz proti biskupovi.

Soud v Hamburku uvedl, že se zastavením trestního řízení souhlasilo státní zastupitelství i Tebartz-van Elst a není ho možné napadnout. Pokud duchovní 20 000 eur zaplatí, už nebude v této záležitosti podle soudu dále stíhán. Peníze pak poputují do státní pokladny. Trestní příkaz je právní nástroj, který v Německu umožňuje vyhnout se soudnímu projednávání přečinu, má ale stejnou váhu jako rozsudek. Jestliže ho potrestaná strana nepřijme, věc putuje před soud.

Mnohem vážnější následky než tato pře měla pro biskupa aféra kolem jeho paláce v Limburgu, jehož přestavba stála nejméně 31 milionů eur (841 milionů Kč). Původní náklady přitom počítaly s částkou okolo pěti a půl milionu eur (asi 149 milionů Kč). Do prošetření financování sporné stavby pozastavil papež František Tebartzi-van Elstovi výkon funkce a jeho úkoly převzal limburský generální vikář. Biskup se stáhl do benediktinského kláštěra v Bavorsku, obvinění z rozmařilosti ale opakovaně odmítl.