Rusko rozhoduje o vazbě pro členy Greenpeace - někomu prodloužit, jiného pustit

Petrohrad - Ruský soud v Petrohradu prodloužil Australanovi Colinu Russellovi jako prvnímu z 30 zadržovaných aktivistů mezinárodní ekologické organizace Greenpeace vyšetřovací vazbu o další tři měsíce. Naopak ruskou lodní lékařku Jekatěrinu Zaspaovou a ruského fotoreportéra Denise Siňakova zase jiný petrohradský soud rozhodl propustit z vazby na kauci dvou milionů rublů (asi 1,2 milionu Kč). Posádku lodi Arctic Sunrise ruské úřady zadržely 19. září po protestu proti chystané těžbě ropy v Arktidě.

O vazbě zadržených cizinců rozhoduje jiný soud než v případě zatčených Rusů. Celá posádka lodi Greenpeace má tento týden předstoupit před petrohradské soudy kvůli prodloužení vazby; její původní termín by totiž vypršel 24. listopadu. Další kandidátkou na propuštění z vazby je brazilská ekoložka Ana Paula Alminhana Macielová. Soud se k návrhu má vyslovit v úterý.

V Russellově případu soudce odůvodnil prodloužení vazby „zvláštní složitostí“ případu, danou množstvím obviněných i nutností prozkoumat spoustu důkazního materiálu. Sám obviněný trval na své nevině a stěžoval si na porušování svého práva na schůzky s obhájcem. „Neudělal jsem nic špatného. Sedím už dva měsíce za nic a nechápu proč,“ řekl Russell, který na lodi sloužil jako radista.

Jekatěrina Zaspaová u ruského soudu
Zdroj: ČTK/AP/Igor Podgorny

Zadržené aktivisty převezly ruské úřady minulý týden z věznic v Murmansku do Petrohradu, kde se s nimi sešel i šéf kremelské rady pro lidská práva Michail Fedotov. Vyslechl si prý hlavně stížnosti na chabou nabídku jednoho či dvou televizních programů, absenci anglojazyčné literatury ve vězeňské knihovně či na příliš tenké matrace na pryčnách. Zadržení také postrádají možnost popovídat si v rodné řečí a „nejvíce ze všeho strádají vědomím nespravedlnosti, jak se s nimi v Rusku zachází“, poznamenal Fedotov ve svém blogu.

Ruské úřady nejprve aktivisty Greenpeace obvinily z pirátství, nad čímž se pozastavil i prezident Vladimir Putin, později jim obvinění změnily na výtržnictví. Ale i za to jim hrozí několik let v ruském vězení. Greenpeace odmítá obvinění jako nepodložené i nezákonné, protože ruští pohraničníci prý zadrželi loď a posádku v mezinárodních vodách.

Vydáno pod