Ruská města díky fotbalu rozkvetla. Vyrostly v nich nové hotely i letištní terminály

Fotbal změnil Rusko. V Samaře se chlubí stadionem i novými hotely (zdroj: ČT24)

Už ve čtvrtek začíná v Rusku fotbalové mistrovství světa. Kromě Moskvy se zápasy odehrají v deseti dalších městech, kde stavby stadionů často finišovaly v posledních měsících. Díky mistrovství v nich ale kromě fotbalových arén vyrostly i nové letištní terminály, hotely, nádraží nebo silnice. Jedním z pořadatelských měst je Samara. Jak se šesté největší město v zemi ležící na levém břehu Volhy proměnilo, zjišťoval na místě zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Obří investice 14 miliard dolarů (308 miliard korun), díky nimž je ruský šampionát nejdražší v dějinách, přinesly zemi jedenáct nových nebo rekonstruovaných fotbalových arén, nové silnice, několik letišť, modernizované železnice.

Například v Rostově na Donu otevřeli nové letiště Platov, přičemž původní ukončilo provoz a změnilo se na obrovské parkoviště pro několik tisíc aut. Organizátoři předpokládají, že do oblasti zamíří zhruba čtvrt milionu fotbalových fanoušků a turistů.

Samara získala nový stadion za šest a půl miliardy korun pro 45 tisíc diváků a považuje jej za ten nejhezčí. „Vyrostla u nás nádherná Samara aréna, podle názoru mnoha specialistů, a nejen ruských, je to nejhezčí stadion,“ uvedl náměstek gubernátora Aleksandr Fetisov. Hrát se na něm bude šest zápasů.

Samara však musela stejně jako další pořadatelská města řešit hlavně ubytování. Hotelová kapacita byla malá a kvalita nízká. Vyrostly proto hotely nové.

V jednom z nich, kde budou bydlet hráči, už si každý tým pro sebe objednal 80 pokojů. „Už sestavili i své jídelníčky, šéfkuchař pro každý tým připravil speciální menu ve spolupráci s jejich lékaři,“ říká ředitel hotelu Richard Kveton. 

Město podle Karase fotbalem žije. Na hlavní ulici mezi letištěm a fotbalovým stadionem připomínají blížící se mistrovství velké malby s momenty, které se zapsaly do fotbalových dějin. „Například zápas, ve kterém Diego Maradona v roce 1986 dal gól rukou a ten byl uznán,“ říká jeden ze skupiny devíti umělců.

Ve městech, kde se fotbalové mistrovství uskuteční, se stále dokončují nové a nové stavby. Agentura Tass informovala, že ve městě Nižnij Novgorod v úterý otevřeli stanici metra Strelka. Dělníci tam poprvé kopli do země před třemi lety, přičemž náklady přesáhly 11 miliard rublů (zhruba 3,8 miliardy korun). „Obyvatelé i fanoušci se díky nové stanici pohodlně dostanou ze všech koutů našeho města k areálu, který vznikl kvůli šampionátu: k parku, nábřeží jezera i k samotnému stadionu,“ uvedl pro Tass gubernátor Nižněnovgorodské oblasti Gleb Nikitin.

Podle komentátora Hospodářských novin Ondřeje Soukupa je to pro Rusko velká událost, která má jak politickou, tak ekonomickou dimenzi. „Zapadá to do strategie těchto velkých akcí, jako byla zimní olympiáda v Soči nebo setkání ASEAN ve Vladivostoku, kdy Rusko investuje obrovské prostředky s tím, že ty regiony by měly být ekonomicky nastartované,“ uvedl Soukup.

Kromě nových hotelů a vyzdobených ulic na fanoušky ovšem ve městech čekají i přísnější bezpečnostní opatření. Na pořádek v ulicích by například měli dohlížet obávaní kozáci.