Desítky tornád se přehnaly přes USA, zanechaly děsivou spoušť

Washington – Široký pruh amerického středozápadu zasáhl velmi nebezpečný bouřkový systém. Ve státě Illinois přišlo o život šest lidí, desítky dalších byly zraněny, z nich sedm těžce. Podle národní meteorologické služby USA (NOAA) bylo ohlášeno 65 tornád, k nim se na mnoha místech přidaly bouře, lijáky a silné krupobití. Na řadě letišť byl zcela přerušen provoz, včetně obou mezinárodních letišť v Chicagu. Jinde byly lety zpožděné.

Na současné roční období nezvykle silná bouřková fronta se v neděli přehnala několika americkými státy směrem na severovýchod. Dnes ráno místního času živel ubral na síle, ale prudké větry se silným deštěm stále ohrožují rozsáhlé oblasti východně od Chicaga.

Lidské životy si série tornád vyžádala ve státě Illinois. V obci New Minden na jihu státu zabily trosky padajícího domu jeho postaršího majitele a jeho sestru, další čtyři lidé zahynuli nedaleko. Stav nouze byl v Illinois vyhlášen v šesti okresech. Desítky lidí byly zraněny, lékaři ošetřovali hlavně zlámané končetiny a otřesy mozku.

Meteorologové tvrdí, že tak masový výskyt tornád je v tomto ročním období neobvyklý, protože chybí vysoké teploty nezbytné k vyvolání prudké bouře. Pokud ale tornáda vzniknou, mohou být velmi nebezpečná, protože síla větru bývá na podzim silnější než v létě.

„Je to velmi skličující. Trvalo nám velmi dlouho, než jsme tohle místo zkrášlili. A teď musíme začít od nuly a znovu všechno postavit,“ říká obyvatel Indiany.

Meteorolog ČT Michal Žák:

„Nikdy v minulosti nebylo vydáno tak pozdě v roce tak výrazné varování před tornády. Jednalo se o výstrahu nejvyššího stupně, která je vydávána málokdy. Letos to bylo teprve podruhé. Celkově byla letošní sezona relativně chudá, co se týče četnosti tornád - bylo jich zatím registrováno kolem 800, což je nejméně od roku 1988. Na druhou stranu ale byla mimořádně ničivá. Pokud jde o materiální škody, šlo o třetí nejhorší rok v historii.“

Chicagské letiště bylo mimo provoz

Bouřková fronta se oblastí prohnala směrem na severovýchod. Na řadě letišť byl zcela přerušen provoz, včetně obou mezinárodních letišť v Chicagu. Jinde byly lety zpožděné. Meteorologický úřad obyvatelům ohrožených oblastí doporučil, aby se uchýlili do přízemí školních budov. Bouře se údajně pohybovaly nebezpečnou rychlostí téměř 100 kilometrů za hodinu východním směrem, takže lidé na ně nemuseli stačit zareagovat.

Obzvlášť těžce zasaženo bylo malé město Washington ve státě Illinois. „Dívám se na silnici, podél níž kdysi stálo nějakých 20 až 30 domů, a teď už tam není ani jediný,“ uvedl očitý svědek. Televize ukázaly záběry, na nichž je patrné, že smršť v městečku s asi 15 tisíci obyvateli během několika sekund zničila mnoho domů a zpřevracela automobily na střechu.