Mezinárodní koalice zahájila ofenzivu na jemenský přístav Hudajdá, agentury hlásí první mrtvé

V Jemenu začala bitva o klíčový přístav Hudajdá (zdroj: ČT24)

Mezinárodní koalice pod velením Saúdské Arábie zahájila spolu s vojáky Západem uznávané jemenské vlády ofenzivu na jemenské přístavní město Hudajdá, které ovládají povstalci. Podle agentury Reuters půjde o jednu z nejdůležitějších bitev za uplynulé tři roky jemenského konfliktu. Agentura AFP uvedla, že za posledních 24 hodin zemřelo v bojích 22 povstalců a tři příslušníci provládních sil. Hudajdá je klíčovým přístavním městem, přes které proudí do země humanitární pomoc.

Íránem podporovaní šíitští povstalci, známí jako Húsíové, spolu se svými spojenci kontrolují Hudajdá od roku 2015.

Před úsvitem do města mířilo několik vojenských konvojů a v dálce byla slyšet střelba. Podle agentury Reuters začala koalice bombardovat opevnění přístavu.

Saúdskoarabský zpravodajský televizní kanál informoval, že boje začaly. Povstalci poté prostřednictvím svého televizního kanálu Al-Masíra zahájení ofenzivy potvrdili s tím, že dvě jejich rakety zasáhly loď koalice. „Na palubě byli vojáci, kteří byli připraveni vylodit se v Hudajdá,“ uvedli povstalci. 

Zpravodaj ČT Szántó: Evakuace lidí z Hudajdá není možná (zdroj: ČT24)

Agentura AP s odkazem na nejmenovaný bezpečnostní zdroj uvedla, že přes Rudé moře k oblasti západně od Hudajdá připlulo ze základny SAE v Eritreji asi 2000 vojáků. Ozbrojené síly SAE a jemenští vojáci k Hudajdá rovněž dorazili z jihu od letiště a z východu, s cílem přerušit zásobovací trasu povstalců.

Jemenská exilová vláda vyčerpala veškeré možnosti, jak z Hudájdá bez použití hrubé síly vyhnat povstalce, uvádí vládní prohlášení.

V uplynulých dnech se k Hudajdá blížili spojenci jemenské vlády pod velením vojáků Spojených arabských emirátů. Podle sdělení ministerstva zahraničí SAE vypršelo ve středu Húsíům ultimátum, podle kterého měli město opustit.

„Dnes ráno jsme v okolí města zaznamenali více než 30 náletů během 30 minut. Někteří civilisté jsou uvězněni, jiní uprchli ze svých domovů…Mysleli jsme si, že už to nemůže být horší, ale může,“ uvedla šéfka mezinárodní nevládní organizace CARE pro Jemen Jolien Veldwijková. 

Před válkou proudilo přes Hudajdá do Jemenu více než 70 procent dovážených potravin a paliva, nyní je přístav důležitý, zejména protože přes něj se do země dostávají léky, potraviny a humanitární pomoc, kterou potřebuje více než sedm milionů Jemenců. Koalice viní povstalce, že přes přístav do Jemenu pašují íránské zbraně. Povstalci obvinění odmítají.

Podle OSN může ofenziva ohrozit čtvrt milionu lidí

OSN a humanitární organizace z Hudajdá kvůli očekávanému útoku stáhly své zahraniční zaměstnance. Ve městě a v okolních oblastech žije asi 600 000 lidí, ofenziva by podle OSN mohla „až 250 000 z nich připravit o všechno, možná i o život“.

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) a OSN vyzvaly k ochraně civilistů. „Strany v konfliktu podle mezinárodního humanitárního práva musí dělat vše pro to, aby ochránily civilisty a zajistily jim přístup k pomoci, kterou potřebují k přežití,“ uvedla humanitární koordinátorka OSN pro Jemen Lise Grandeová. Mluvčí MVČK Marie-Claire Feghaliová uvedla, že boje o Hudajdá „pravděpodobně zhorší beztak již katastrofální humanitární situaci v Jemenu“.

Jak upozorňuje zpravodaj ČT na Blízkém východě Jakub Szántó, humanitární evakuace není v Hudajdá možná: „Není tam nikdo, kdo by ji mohl zprostředkovat.“ V Jemenu i v okolí Hudajdá sice fungují mezinárodní organizace, žádná z nich ale není podle Szántóa silná natolik, aby si mohla vynutit vznik humanitárních koridorů.

Jemen od roku 2014 sužuje konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Té od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Válka si podle agentury AP za uplynulé tři roky už vyžádala více než 10 000 lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domov.

Vydáno pod