U Kazaně havaroval boeing, zahynul i syn prezidenta Tatarstánu

Moskva - V centrálním Rusku při pokusu o přistání na letišti u Kazaně havarovalo letadlo Boeing 737. Letělo na vnitrostátní lince z Moskvy. Při nehodě zahynulo všech 50 lidí. Mezi oběťmi je i třiadvacetiletý syn prezidenta Tatarstánu, jehož je Kazaň hlavním městem. O nehodě informovalo ruské ministerstvo pro mimořádné situace.

Podle ministerstva letadlo letělo do Kazaně z Moskvy. Při druhém pokusu o přistání v 19:25 místního času, tedy 16:25 středoevropského času, letoun podle svědků rychle ztratil výšku, havaroval a explodoval. Na palubě bylo 44 cestujících a šest členů posádky, nepřežil nikdo z nich.

Příčina nehody zatím není známá. Mohlo jít o chybu pilota při přistání nebo o technickou závadu. Na místě bylo ale také celkem nepříznivé počasí - vál silný vítr a nad letištěm byly i husté mraky. Šéf vyšetřovacího výboru Vladimir Markin uvedl, že piloti patřili ke zkušeným. Vyšetřovatelé prověřují také možnost teroristického útoku.

Mluvčí ministerstva pro mimořádné informace sdělila, že letadlo patřilo společnosti Tatarstan airline (Kazaň je hlavním městem Tatarstánu) a v provozu je už 23 let. Letiště v Kazani je uzavřené. Ruský prezident Vladimir Putin poslal soustrast příbuzným obětí a nařídil sestavení vládní komise, která má vyšetřit příčiny nehody.

Letadlo mělo mít potíže už při předešlém letu

Podle slov jedné novinářky pro státní televizi, která letěla stejným strojem z Kazaně do Moskvy, mělo letadlo problémy již při letu do Moskvy. Přistání popsala jako hrozivé kvůli silným vibracím v posledních minutách letu. „Když jsme přistávali, nebylo jasné, zda je silný vítr, ačkoliv počasí v Moskvě bylo pěkné, nebo nějaké technické problémy nebo problémy s letem,“ prohlásila novinářka. „Házelo to s námi na různé strany, letadlo se kymácelo. Muž, který seděl vedle mě, byl bílý jako stěna,“ prohlásila.

Špatná bezpečnost letecké dopravy v Rusku je pověstná. Rusko a bývalé země Sovětského svazu se řadí mezi země s největším počtem leteckých neštěstí. Podle odborníků za to mohou stárnoucí letadla, špatný výcvik pilotů, rozpadající se letiště a také špatná vládní kontrola.

Reportáž o pádu letadla v Kazani a telefonát Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Letadlo stejného typu se v Rusku naposledy zřítilo v roce 2008 u Permu. Zahynulo všech 88 lidí na palubě. Aktuální tragédie taky oživila vzpomínky na tragédii v Jaroslavli. Před dvěma lety tam havarovalo letadlo s místním hokejovým týmem. Zemřelo 45 lidí, včetně tří českých hokejistů.