Válka v Gruzii skončila, ale střílí se dál

Moskva - Po pěti dnech dnes podle všeho skončila rusko-gruzínská válka o separatistickou oblast Jižní Osetie na severu Gruzie. Prezident Dmitrij Medveděv po poradě s generálním štábem nařídil ukončení vojenských operací ruské armády na území Gruzie. Rusko ale podle Tibilisi pokračuje v bombardování gruzínských vesnic, Gruzie naopak podle Moskvy nadále ostřeluje ruské mírové jednotky.

„Rozhodl jsem o ukončení operace zaměřené na přinucení gruzínské strany k míru. Cíle bylo dosaženo. Bezpečnost našich mírových sil a civilního obyvatelstva byla obnovena. Agresor byl potrestán a utrpěl značné ztráty, jeho ozbrojené síly byly dezorganizovány,“ prohlásil Medveděv. Současně dal ministerstvu obrany příkaz bojové operace kdykoli obnovit, pokud by Gruzie „znovu páchala násilí“ na obyvatelích Jižní Osetie. V případě zastavení palby stáhne Rusko z oblasti i část jednotek. Medveděv rovněž stanovil dvě podmínky pro dosažení míru v oblasti.

Ruské podmínky pro mírové urovnání:

  • Stažení gruzínských jednotek na původní pozice a jejich částečná demilitarizace
  • Uzavření závazné dohody o nepoužívání síly

Ruská armáda stojí na dobytých pozicích i kolem města Gori v gruzínském vnitrozemí. Tbilisi ale dnes vydalo prohlášení, že navzdory rozkazu o zastavení vojenských operací poračuje ruské letectvo v bombardování gruzísnkých vesnic. Podle Moskvy gruzínské jednotky nadále ostřelují ruské mírové jednotky. Podle moskevského zpravodaje ČT Josefa Pazderky ale boje utichly a střelba se ozývá spíše sporadicky.

Rusko prý pokračuje v bombardování, Tbilisi demonstruje a chce vystoupit ze SNS

Gruzie na Medveděvovo oznámení reagovala prohlášením, že dokud nebude podepsána závazná mírová dohoda, je „připravena na všechno“. Obyvatelstvo je k oznámení o zastavení bojů podle zpravodaje ČT Jakuba Szántó skeptické. V Tbilisi začala protiruská demonstrace. Gruzínský prezident Michail Saakašvili v projevu k 50 tisícům shromážděných oznámil, že Gruzie vystoupí ze Společenství nezávislých států (SNS) a navrhl, aby společenství opustily i další státy.

V Gori zahynul kameraman nizozemské RTL 

Krátce před Medveděvovou výzvou ruské armádě agentury informovaly o bombardování severogruzínského města Gori ruskými letadly, při němž zahynulo nejméně pět lidí a několik dalších bylo zraněno. Mezi mrtvými je i nizozemský kameraman ze stanice RTL, jeho kolega byl zraněn. Bomby ale zasáhly liduprázdné ulice. Všechny obchody byly zavřené a ve městě byly vidět jen malé skupinky lidí, kteří neodešli před blížícími se ruskými vojsky. Ruské velení ale bombardování Gori popírá. Po pondělním vstupu do Gori se ruské jednotky z města stáhly a rozmístily se na jeho okraji.

Bush kritizoval Rusko 

Vojenskou ofenzivu Ruska v Gruzii ostře kritizoval i americký prezident George Bush. V pondělním prohlášení varoval před možností eskalace konfliktu. Akce Ruska podle něj ohrožují vztahy Moskvy se Spojenými státy a s Evropou. Požadoval okamžité zastavení bojů v Gruzii, stažení ruských jednotek a obnovení stavu před vypuknutím konfliktu.

K poradě o dramatickém vývoji na Jižním Kavkaze se v pondělí večer sešla na žádost Gruzie Rada bezpečnosti OSN. Cílem schůzky bylo projednat návrh rezoluce vyzývající k příměří, Rusko návrh odmítlo.

Rusko vyzývá Saakašviliho k odstoupení

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyzval gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho k rezignaci s tím, že se současným gruzínským vedením nelze vyjednávat. Na tiskové konferenci ale také řekl, že Rusko nehodlá Saakašviliho svrhnout. Zároveň prohlásil, že nepřistoupí na žádný návrh příměří, který by zahrnoval i pobyt gruzínských mírových jednotek v Jižní Osetii.  „Nemohou tam již dále zůstávat. Uvrhli na sebe hanbu jako mírotvorci. Páchali zločiny,“ prohlásil Lavrov.

V Rusku jedná Sarkozy, východoevropští lídří míří do Tbilisi 

Mezinárodní společenství krok Moskvy přivítalo. Za Evropskou unii vede diplomatická jednání předsednická Francie. Ministr zahraničí Bernard Kouchner se z Jižní Osetie přesunul do Severní, která patří k Rusku. Urovnat krizi přijel do Moskvy i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Po příletu ocenil rozhodnutí Ruska ukončit vojenské operace v Gruzii a vyzval k urychlenému sestavení „jízdního řádu“, jenž povede k příměří mezi Moskvou a Tbilisi. Zdůraznil zároveň, že mezinárodní společenství trvá na zachování územní celistvosti a suverenity Gruzie. Požaduje rovněž, aby se jednotky obou zemí vrátí na pozice před začátkem konfliktu.

Vyjádřit podporu do Tbilisi přijedou pozdě odpoledne také prezidenti Polska, Ukrajiny a Litvy a premiéři Estonska a Lotyšska. Jejich misi podpořil i Bush. Zrušena byla naopak dnešní plánovaná schůzka Rady NATO v Bruselu. Podle mluvčí aliance musí být řádně připravena a zapotřebí jsou další konzultace.

Jednotky v Abcházii ráno zahájily vojenskou ofenzivu v severní části strategicky klíčové Kodorské soutěsky s cílem vytlačit odtud gruzínské síly. Není jasné, jestli po nařízení o ukončení bojů trvá podpora ruské armády. Moskva předtím potvrdila, že její jednotky vstoupily do měst Zugdidi a Senaki v gruzínském vnitrozemí a zničily místní vojenskou základnu. Poprvé tak přiznala, že operuje i mimo Abcházii.

Podle UNHCR opustilo domovy 100 tisíc lidí 

Gruzínský prezident Saakašvili v pondělním rozhovoru pro zpravodajskou stanici CNN obvinil Rusko z „etnických čistek“ v Abcházii. Ruský premiér Vladimir Putin předtím řekl, že Západ zavírá oči nad zvěrstvy, která minulý týden v Jižní Osetii páchali gruzínští vojáci. Od 2. srpna podle něj z Jižní Osetie do ruské Severní Osetie uprchlo na 30 000 běženců. Podle úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) opustilo kvůli rusko-gruzínskému konfliktu své domovy na 100 000 lidí.