Umění je silnější než válka

Izrael - Golanské výšiny jsou hranice mezi nepřáteli Izraelem a Sýrií, ale také hranice, která odděluje mír od běsnění občanského konfliktu. Tento týden se tam konala ojedinělá mezinárodní akce. Pouliční umělci z celého světa včetně Česka zkrášlovali opuštěné a zanedbané budovy. Trosky dávno opuštěných domů nově zdobí malby s křiklavě barevným vzkazem: Umění je silnější než válka! Natáčel zpravodaj ČT Jakub Szántó.

V posledních letech se třeba Tel Aviv zapsal mezi takové metropole streetartu, jako je například New York. Především díky tomu, že se streetartistům podařilo přesvědčit místní radnici i veřejnost, že nejsou pouhými uličníky, ale skutečným pouličními umělci. Graffiti a vůbec streetart je velmi rozšířený i na palestinském Západním břehu. A teď se toto pouliční umění dostalo i na Golanské výšiny. 

Chemis, dnes mezinárodně uznávaná hvězda figurální 3D malby, se narodil v Kazachstánu, dnes ale žije v Benešově. Doby ilegální tvorby po nocích a výslechy na policejních stanicích nechal dávno za sebou. Tím spíš, že jeho mnohametrové malby vyžadují hodně času a často i lešení nebo vysokozdvižnou plošinu. 

Mezi novými golanskými díly nechybí ani jeho zápasník sumo. „Byli jsem přímo v místě, kde to vře. Malovat tam byl úplně jiný pocit,“ říká Chemis. Český sprejer se zúčastnil celého sprejerského turné od Golan, přes Jeruzalém až po Tel Aviv, kde se vrhl na zanedbaný činžák.

Sprejem proti válce (zdroj: ČT24)
Vydáno pod