Pákistánská armáda zabila velitele al-Káidy, sama přišla o 13 vojáků

Péšávar (Pákistán) - Pákistánská armáda zabila blízko afghánských hranic vysokého velitele al-Káidy Mustafu abú Jazída, známého též pod jménem abú Saíd Masrí. Muž patřil k nejužšímu vedení skupiny. Nejméně 13 osob dnes také zahynulo v Péšávaru, kde neznámí útočníci spáchali pumový atentát na vojenský autobus pákistánského letectva. Bomba explodovala, když vozidlo přejíždělo přes most.

Jazíd patřil mezi nejužší vedení al-Káidy a od května 2007 byl jejím velitelem v Afghánistánu. Stál mimo jiné i za pumovým útokem na dánskou ambasádu v Islámábádu z letošního června, při němž zahynulo osm lidí. Jazíd byl zabit během bojů na kmenovém území Badžaur. Je to nevyšší představitel teroristické sítě, který byl v Pákistánu zabit od konce července, kdy zemřel expert al-Káidy na biologické a chemické zbraně Mizát Mursí Saíd Umar.

Severozápadní část Pákistánu je považována za útočiště ozbrojenců radikálního hnutí Taliban a al-Káidy, kteří odsud podnikají přeshraniční útoky do Afghánistánu. Pákistánská vláda po neúspěšných jednáních o příměří zahájila v červenci proti radikálům rozsáhlou ofenzivu; Taliban pohrozil, že odpoví sebevražednými atentáty.