„Nejsme obří uprchlický tábor.“ Loď s migranty, kterou odmítly Itálie i Malta, chce přijmout Španělsko

Události: Loď s více než šesti sty uprchlíky den a půl kotvila ve Středomoří (zdroj: ČT24)

Loď se stovkami migrantů, kterou odmítly přijmout Itálie i Malta, může přistát ve Valencii, oznámil španělský premiér. Nový italský ministr vnitra hájí svůj odmítavý krok tím, že jeho cílem je zajistit klidný život mladým migrantům v Africe. Ministr již uvedl, že do přístavu zřejmě nevpustí ani další loď s migranty. Unie i OSN vyzvaly k urychlenému řešení situace, aby se migranti mohli dostat v bezpečí na pevninu.

To, co se v posledních letech odehrálo v Evropě, je opravdu nepřijatelné, protože velká část těch, kteří do Evropy přišli, neměla nárok na azyl a jsou to ekonomičtí migranti.
Helena Langšádlová
poslankyně

V posledních dnech se počet záchranných operací ve Středozemním moři opět zvýšil. Nová italská populistická vláda slibuje, že vůči migrantům přitvrdí. „Malta nikoho nepřijímá. Francie lidi na hranici posílá zpět, Španělsko chrání svou hranici se zbraněmi… Ode dneška bude Itálie také říkat ,ne‘ obchodování s lidmi a byznysu nelegální imigrace,“ uvedl italský ministr vnitra Salvini na Facebooku.

Italský premiér Giuseppe Conte se kvůli kritické migrační situaci podle médií chce ještě v pondělí večer sejít se šéfy vládních stran a s ministry, jichž se problém migrace týká.

V noci na pondělí bylo u libyjských břehů z moře vyzdviženo dalších 800 migrantů, napsal deník La Repubblica. K Itálii plují v lodi neziskové organizace Sea Watch. Ani toto plavidlo nechce Salvini do italských přístavů pustit.

Lodě neziskových organizací sice zachrání životy lidí plavících se do Evropy, ale dělají medvědí službu v tom, že dávají ostatním vidinu toho, že je někdo naloží a odveze do Evropy.
Roman Váňa
bývalý předseda výboru pro bezpečnost PS

„A dost. Záchrana života je sice povinnost, ale udělat z Itálie obrovský uprchlický tábor nikoli. Itálie už nebude dál přikyvovat a poslouchat,“ napsal na Facebooku Salvini. 

„Dnes operuje u libyjských břehů loď Sea Watch 3. Patří německé neziskové organizaci a pluje pod holandskou vlajkou. Poněkolikáté nabere migranty a chce je samo sebou dopravit do Itálie. Německá organizace, holandská vlajka, Malta nic nedělá, Francie migranty odmítá a Evropě je to jedno,“ dodal ministr.

Z 629 migrantů na palubě lodi Aquarius, kterou Salvini nepustil do přístavu, jich na 400 zachránila italská pobřežní stráž. Na palubě je i 123 nezletilců bez doprovodu, jedenáct dalších dětí a sedm těhotných žen, sdělila německá charitativní organizace SOS Mediterranée, která loď spravuje.

Podle novinářky Anelise Borgesové, která je na palubě, pocházejí nezletilí z Eritreji, Ghany, Nigéri a Súdánu. Situace je klidná a většina zachráněných běženců spí, citovala britská BBC její noční tweet.

„Znamená to, že budeme muset plout ještě nejméně další dva dny, což se 629 lidmi na palubě dnes není možné,“ řekl podle agentury AP ředitel operací SOS Méditerranée Antoine Laurent. Zásoby na palubě nestačí a podle Organizace Lékaři bez hranic (MSF) mezi migranty na plavidle narůstá znepokojení a zoufalství. Jeden muž hrozil, že se vrhne do moře kvůli strachu, že bude vrácen do Libye.

Plavidlo hledalo útočiště o víkendu

Plavidlo nyní dostalo možnost vylodit se v přístavu ve Valencii. Téměř všechny lodě se zachráněnými migranty dosud kotvily v Itálii, upozornila agentura Reuters. Jeden ze členů posádky Aquaria Alessandro Porro řekl dříve italské stanici Sky TG24, že zoufale potřebují vědět, kam se má loď vydat. „Lidé, které jsme zachránili, byli v těžké situaci. Nejméně u padesáti z nich hrozilo, že se utopí,“ upozornil Porro. 

Salvini podle nejmenovaného zdroje poslal dopis vládě na Maltě, v němž ji požádal, aby loď s migranty přijala. Malta se ale brání s tím, že záchranné operace se uskutečnily v mezinárodních vodách u Libye a koordinovala je Itálie. Zdůraznila přitom, že případ tak nespadá do její kompetence a že bude nadále respektovat mezinárodní právo.

  • Pravidla pro vylodění a pomoc záchranným plavidlům, jako je Aquarius, se řídí mezinárodním právem, upozorňuje BBC na webu. Mezinárodní úmluva o bezpečnosti na moři říká, že každá loď, která zachytí na moři nouzový signál, musí pomoci, a to bez ohledu na okolnosti.
  • V úmluvě se dále píše, že země odpovědná za operace v dané oblasti má primární odpovědnost dostat migranty z lodi. Relevantní vláda má „připravit vylodění tak rychle, jak je to prakticky možné“, cituje BBC z úmluvy. Pokud byli migranti zachráněni u pobřeží Libye, nejbližšími přístavy jsou pravděpodobně ten sicilský a dále Malta. 
Události, komentáře: Loď s migranty přijalo Španělsko (zdroj: ČT24)

Brusel volá po urychlené akci

Španělsko udělalo chybu, že podlehlo vydírání a umožnilo loď vyprázdnit. Ta opět popluje k africkým břehům a přiveze dalších několik set ilegálních ekonomických imigrantů do Evropy.
Lubomír Volný
poslanec

Nečinnost Itálie a Malty odsoudila Unie i OSN. „Mluvíme tu o lidech… prioritou italských a maltských úřadů by mělo být zajistit jim péči, kterou potřebují,“ uvedl na tiskové konferenci mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas. „Vyzýváme všechny zúčastněné k rychlému řešení, aby lidé na lodi Aquarius mohli být co nejdříve vyloděni,“ dodal.

Salviniho protiimigrační Liga chce prosadit masové deportace migrantů, kteří v Itálii žijí bez patřičných dokumentů. Salvini učinil z migrace jedno z hlavních témat předvolební kampaně. Ligu, dříve spíše marginální stranu, v březnu volilo přes 17 procent italských voličů. Nakonec sestavila vládu s protestním Hnutí pěti hvězd.

Kritici tvrdí, že vládní deportační plán je nefunkční a přináší rizika, pokud jde o povzbuzení rasismu, ale také politizaci humanitární krize.

„Migranti prozatím zůstávají v Itálii na účet daňových poplatníků, takže je jasné, že Italové, kteří dali většinu hlasů pravici, podporují přístup nového ministra vnitra. Je tu ale otázka, jak dlouho vydrží soudržnost nové vlády, protože další a většinová složka vlády – Hnutí pěti hvězd – je orientováno silně levicově. Prozatím odolávají tlakům ze strany Evropské unie, ze strany církve, ale neví se, jak dlouho to vydrží,“ popsala situaci v zemi spolupracovnice ČT Vědunka Lunardi.

Přistěhovalci z Afriky jsou nelegální a stojí pět miliard eur ročně, a to v zemi, kde nezaměstnanost je kolem 12 procent a nezaměstnanost mládeže pak dvojnásobná. V zemi je šest milionů chudých Italů. Takže Italové se dívají velmi negativně na to, že se země stará o většinou mladé migranty, kteří prakticky nic nedělají.
Vědunka Lunardi
spolupracovnice ČT

První měsíce roku imigrantů výrazně ubylo

V uplynulých pěti letech se do Itálie lodí z Afriky dostalo 600 tisíc migrantů. Jen za loňský rok požádalo o azyl 130 119 osob. Pokud jde o národnosti, v roce 2017 dorazilo do Itálie nejvíc běženců z Nigérie (25 964), dále z Bangladéše (12 731), Pákistánu (9728), Gambie (9085), Pobřeží slonoviny (8374), Guineje (7777) a z Mali (7757), uvádí italské ministerstvo vnitra.

Většinou šlo o muže, asi osminu běženců tvořily děti. Celkem 9782 dětí dorazilo bez doprovodu.

Během letošního roku se podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) zatím dostalo přes moře do Evropy již více než 32 tisíc migrantů, z toho 13 500 zaregistrovaly právě italské úřady.

Za první čtyři měsíce roku přišlo do Itálie 9467 běženců – šlo o pokles o téměř tři čtvrtiny oproti stejnému období minulého roku (37 250). Ke snížení počtu imigrantů přispěla kontroverzní dohoda bývalé italské vlády s libyjskými úřady, připomíná BBC. Podstatou dohody je podpora libyjské pobřežní stráže a ochrana hranic před ilegálním pronikáním migrantů do evropských států.

Podle organizací pro lidská práva jsou ale kvůli této dohodě migranti týráni, svévolně zadržováni, vydíráni a vystavováni špatným podmínkám v detenčních táborech.