Švejk si v Samaře zapálil na soudku s prachem

Samara (Rusko) – V ruské Samaře dnes slavnostně odhalili bronzovou sochu Švejka v životní velikosti. Tento dárek k letošnímu 130. výročí Haškova narození zobrazuje téměř dvoumetrového a víc než čtvrttunového dobrého vojáka sedícího s dýmkou v ruce na sudu střelného prachu. Slavná postava má v Rusku už sochu v Petrohradě nebo v Omsku.

Socha z dílny Alexandra Kukleva, jeho syna Nikolaje a architektky Kristiny Ciberové stojí v Samaře nedaleko bývalého hotelu San Remo, kde tvůrce slavné románové postavy Jaroslav Hašek od dubna do června 1918 pobýval. Pomník je podle autorů inspirován Haškovou povídkou Dobrý voják Švejk učí se zacházet se střelnou bavlnou, otištěnou poprvé v roce 1911 v časopisu Dobrá kopa. Socha má podle Alexandra Kukleva symbolizovat nesmyslnost válečných konfliktů a práce na ní prý byla „lehká a veselá“.

Sochu odlily slévárny v uralském Iževsku. Podnět k jejímu vytvoření dal údajně poslanec dolní komory ruského parlamentu Alexandr Chinštejn. Samarská radnice vyhradila Švejkovi místo na křižovatce Kujbyševovy a Někrasovské ulice nedaleko břehu Volhy. Na bečce je jasně patrný ruský nápis „poroch“ (prach).

Haškova povídka popisuje, jak neohrožený Švejk plnil třaskavinou torpéda a kouřil při tom dýmku. Vojenský sklad explodoval, Švejk jako jediný katastrofu přežil a dostal za to válečnou medaili. Protože po explozi vyletěl do povětří, byl zařazen do armádního vzduchoplaveckého oddílu, „kdež si počínal neméně rozšafně než v arzenále“, píše v povídce Hašek.

Hašek se do Samary dostal v době, kdy opustil československé legie a přeběhl k Rudé armádě. Při obraně města se jako velitel jednotky československých rudoarmějců vyznamenal, město ale v červnu 1918 legie a bělogvardějská vojska dobyly. Hašek se pak dva měsíce na obsazeném území Samarské gubernie skrýval, než se přesunul do tatarské Bugulmy. Na radnici v Samaře jsou pevně přesvědčeni, že postavu Švejka Hašek vytvořil právě v Samaře. Skutečnost je ovšem jiná, protože první povídky o Švejkovi se objevily už před válkou.

Švejkova socha v Petrohradě
Zdroj: ČTK/ITAR-TASS/Yuri Belinsky

Švejk je v Rusku velmi populární, mnoho tamních hospod nese jeho jméno. Neméně populární je i jeho tvůrce Hašek. V Moskvě, Petrohradě či Jekatěrinburgu má Hašek ulici, v Bugulmě je jeho muzeum. Ani bronzový samarský Švejk není v Rusku prvním. V roce 2003 odhalili jeho sochu v životní velikosti v Petrohradě, sochu má slavný voják rakousko-uherské armády i v sibiřském Omsku. Podle Alexandra Kukleva je ale samarská socha rozhodně první, na níž Haškův románový hrdina sedí na sudu.