Osudová rána pro Krejčíře? Úřady v JAR mu obstavily majetek

Johannesburg - Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř má další problém. Po úterním bombovém výbuchu v jihoafrickém Johannesburgu mu prý tamní daňové úřady obstavily majetek. Píší to jihoafrické servery s tím, že se jedná i o majetek Krejčířovy ženy a desítek na něj napojených společností. Úřady v JAR to podle médií potvrdily. Krejčíř přiznal, že se ho v Jihoafrické republice snaží někdo zabít, netuší ale, kdo za tím stojí. Uvedl to v rozhovoru s portálem Eyewitness News, kde bombový útok označil za terorismus ve stylu teroristické organizace al-Káidy. Zároveň prohlásil, že s vraždami, s nimiž ho spojují média, nemá nic společného.

Server iolnews uvedl, že o situaci kolem Krejčířova majetku informoval berní úřad (SARS). Mluvčí úřadu Adrian Lackay podle serveru potvrdil, že jeho úřad dostal příslušný soudní příkaz vydaný na základě předběžného opatření schváleného soudem v hlavním městě Pretorii. Podrobnosti ale neuvedl. „SARS nyní nechce k této záležitosti činit žádná další prohlášení,“ prohlásil mluvčí.

Soudní dokumenty o obstavení majetku byly doručeny do Krejčířova domu v Bedfordview ve východním Johannesburgu v pátek odpoledne. Podnikateli a jeho manželce bylo údajně nařízeno odevzdat všechny knihy a záznamy o firmách, v jejichž čele stojí nebo jsou jejich členy. Krejčíř prý nemůže disponovat ani svými luxusními auty Lamborghini a Porsche. Podle serveru Eyewitness News je podnikatel jednou ze šestnácti osob uvedených na soudním
příkazu.

Radovan Krejčíř
Zdroj: Werner Beukes/ČTK/PR/SAPA

Majetek má prý v rukou kurátor

Server Mail & Guardian online předtím napsal, že na základě příkazu byl veškerý majetek Krejčíře, jeho rodiny a společníků dán pod správu kurátora. SARS tak údajně jednal v souladu s daňovým zákonem vzhledem k tomu, že Krejčíř dluží 59 milionů randů (117 milionů korun) na daních, pokutách a úrocích. 

List City Press nedávno odhadl hodnotu Krejčířova majetku v Jihoafrické republice na 130 milionů randů. V roce 2011 mu úřady zkonfiskovaly luxusní sportovní automobily Lamborghini a Ferrari.

Letos v létě média v JAR informovala, že Krejčíře údajně čeká daňový výměr v přepočtu na téměř 200 milionů korun. K této částce podle tehdejších zpráv dospěl berní úřad, který podnikatelovy majetkové poměry tři roky vyšetřoval. Podle listu City Press úřad přitom zjistil, že Krejčíř není tak chudý, jak uvádí, a že je součástí makléřské sítě, do níž jsou zapojeni nejznámější gangsteři v zemi.

Krejčíř podle deníku tvrdil, že je chudý a finančně mu pomáhá jeho žena. Na jeho jméno není zapsán žádný majetek. SARS prý však odhalil existenci společnosti Groep Twee Beleggings, která je registrována na jeho ženu. Založena byla v dubnu 2006, když Krejčíř žil na Seychelských ostrovech, kde se skrýval před českou policií.

Firma prý Krejčířovi sloužila k přesunům peněz mimo pozornost berního úřadu a centrální banky, čehož využívali známí gangsteři jako zavražděný Lolly Jackson nebo drogový boss Glenn Agliotti.

Krejčíř poprvé od úterního útoku promluvil

Portál Eyewitness News poznamenal, že na rozdíl od červnového útoku, kdy poté, co jen těsně unikl pokusu o vraždu pomocí dálkově ovládaného zbraňového systému, vtipkoval a přirovnával svůj život k dobrodružstvím Jamese Bonda, nyní hovořil velmi vážně.

  • "Nyní se nebavíme o útoku na jednoho člověka, ale o teroristickém úderu, neboť použili trhaviny a bylo jim jedno, jestli tam bude dvacet lidí a zda tam budou děti, tady mluvíme o jiné úrovni. Mluvíme o stylu al-Káidy, o terorismu," prohlásil Krejčíř.

Připustil, že pokud ho někdo chce zabít, podaří se mu to. „Podívejte se na Kennedyho. Takže pokud mě ti lidé chtějí zabít, budu mrtvý,“ dodal Krejčíř.

Jihoafrická policie při vyšetřování útoku podle dostupných informací nepokročila. Server Mail&Guardian dnes ale v rozsáhlém materiálu nabízí tři hlavní linie spekulací ohledně motivu činu. Podle převažujících verzí měl být skutečným terčem úterního bombového útoku sám Krejčíř a šlo o odplatu za předchozí vraždy zosnované možná tímto podnikatelem. Hovoří se však také o tom, že strůjcem atentátu byl naopak právě Krejčíř. Existuje i verze, že bomba vybuchla nedopatřením.

Uprchlý Čech řekl, že spolupracuje s policií a že nechce o možných útočnících spekulovat. „Skutečně nevím. Přemýšlel jsem o tom, ale opravdu nevím,“ řekl na otázku, zda tuší, kdo ho chce zabít. Dodal, že také neví, zda je nějaká spojitost mezi smrtí jeho přátel a pokusy zabít ho.

Okolnosti výbuchu nyní vyšetřuje speciální policejní jednotka Jestřábi, která v minulosti pracovala i na Krejčířovi. Útok vyvolal pohoršení mezi místními obyvateli. Čtvrť Bedfordview, kde bomba vybuchla, je exkluzivní rezidenční částí Johannesburgu. Místní už začali sepisovat petici žádající Krejčířovo vyhoštění. „Už jsem přestal jezdit do Bedfordview a nepojedu tam, dokud se ten gentelman z Čech neodstěhuje,“ zaznělo v internetové diskusi. „Nejdříve jsme se báli nigerijské mafie a teď zjišťujeme, že nejhorší je ta východoevropská,“ podotkl další člověk, který se diskuse účastnil.

Krejčíř v prohlášení kritizoval média, která o něm informují jako o padouchovi. Rozhodně také odmítl spekulace, které ho spojují s více než desítkou vražd v JAR. „Jsou to velké náhody. Není týden, aby se něco kolem Krejčíře neodehrálo. S podsvětím se spojil hned po příjezdu do JAR. Potom to šlo rychle – seznamoval se s dalšími a dalšími lidmi. Krejčíř si stěžuje na šikanu policie, ale ona nic nedotáhla do konce, nakonec ho zprostila obvinění,“ konstatoval redaktor ČT Jiří Hynek.

Krejčíř: Jsem rodinný typ, média mě poškozují

  • "Jsem velmi zklamaný, že mě média opakovaně vykreslují jako „zlého chlapíka“. Zdá se, že mají požitek nebo si libují v tom, že mě vykreslují jako nějakého ďábelského gangstera. Nejsem nic z toho. Jsem rodinný typ, který se snaží užívat život v této zemi, kterou miluji a kde se snažím každému pomáhat. To je vše," prohlásil.

Krejčíř za spekulace a pomluvy týkající se jeho osoby činí odpovědným soukromého vyšetřovatele Paula O'Sullivana, který se případem českého podnikatele v JAR dlouhodobě zabývá. „Ten člověk jednoduše není důvěryhodným zdrojem,“ uvedl Krejčíř s tím, že je velmi obtížné porozumět tomu, proč to O'Sullivan dělá, a že proto před jeho informacemi varoval veřejnost i média. „Tento člověk prakticky nikdy nebyl policistou. Je to soukromý detektiv, kontroverzní postava. Krejčíř tu má část pravdy. Nevím, z jakého důvodu pracuje zrovna na tomto případu,“ uvedl k tomu Hynek.

Výbuch před Krejčířovým obchodem
Zdroj: Themba Hadebe/ČTK/AP Photo

V prohlášení Krejčíř také připomněl, že je v JAR od dubna 2007 a že v této africké zemi žije s rodinou. „Jsme, jak jsem opakovaně řekl, šťastní obyvatelé JAR a rovněž (johannesburského) předměstí Bedfordview, předměstí, kde máme tu čest žít a o které velmi pečujeme,“ uvedl český podnikatel a zároveň dodal, že v zemi chce zůstat. „Moje matka by se velmi ráda do této země odstěhovala… Nechce, abych se vracel domů. Ví, že kdybych se vrátil domů, byl bych zabit z politických důvodů,“ řekl Krejčíř.

Do JAR přicestoval Krejčíř s falešným pasem ze Seychel, kde žil po svém útěku z Česka. České úřady totiž dlouhodobě usilují o Krejčířovo vydání do vlasti. Český soud ho loni na podzim nepravomocně odsoudil k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik. Krejčíř v Jihoafrické republice požádal o politický azyl. Místní úřady mu ho loni odmítly udělit, Krejčíř se ale proti tomu odvolal.

Jiří Hynek, redaktor ČT:

„To poselství je jasné. Právníci mu napsali každé slovo tak, aby vyhovovalo tomu, co má přijít. Koncem roku se má v JAR rozhodovat o vydání Krejčíře, ale také o jeho azylu. A kdyby azyl dostal, tak vydání prakticky nepřichází v úvahu. Takže ta slova, jak miluje JAR a jak je rodinný typ, jsou tu právě proto, že se blíží rozhodování o azylu. Jemu se vůbec nehodil incident, který proběhl před pár dny.“

Uprchlý český podnikatel nyní čeká na výsledek odvolacího řízení. „Krejčíř mnohokrát říkal, že je politicky pronásledován. Je to pro něj jediná možnost, jak dostat v JAR azyl. Dříve říkal, že Česká republika je komunistická země, kde mu hrozí nebezpečí. Do úředníků ale nevidím – jestli mu dají za pravdu,“ podotkl Hynek.