Ze Singapuru je nedobytná pevnost. Kimův dvojník musel před historickou schůzkou na kobereček

Singapur před klíčovou schůzkou Trumpa s Kimem zvyšuje bezpečnostní opatření (zdroj: ČT24)

V Singapuru vrcholí přípravy na historické setkání nejvyšších představitelů USA a KLDR. Podle prezidenta Donalda Trumpa půjde o mírovou misi, která může významně změnit životy Severokorejců. Kim Čong-un ale podle něj dostane jen jednu šanci. Schůzka proběhne už 12. června, podrobnosti o programu jsou ale stále tajné. Severokorejská delegace dokonce kvůli posílení bezpečnosti změnila hotel.

Dvě oblasti Singapuru jsou od neděle do 14. června vyhrazenými zónami pro speciální událost. Jde o čtvrť Tanglin v centru města, kde se nachází americká ambasáda i řada hotelů. Singapurské úřady nechtějí nic nechat náhodě – na klíčových místech městského státu se staví nové betonové zábrany.

Policie přitvrzuje také na ostrově Sentosa, právě v tamním luxusním hotelu Capella proběhne úterní schůzka. Zákaz mají trumpety, transparenty i drony. V želízkách skončilo také několik jihokorejských novinářů, kteří chtěli natočit severokorejskou rezidenci.

Hned po příletu si policie počkala na Kimova dvojníka, kterého si najal jeden obchodní dům, a dvě hodiny ho vyslýchala. „Zadrželi mě, aby mě zastrašili. Řekli, že nemám chodit na ostrov Sentosa ani k hotelu Shangri-la,“ uvedl dvojník.

Dvojníci Kim Čong-una a Donalda Trumpa
Zdroj: Reuters/Tyrone Siu

Tučný účet za Kima zaplatí Singapur

Mnozí Singapurci kvůli summitu balí kufry. „Bude to trochu nepříjemné, ale jde o významnou událost. Trocha nepohodlí neškodí, pokud vyřeší problémy, které trápí svět,“ prohlásil obyvatel zóny vyhrazené pro summit Michael Weatherlay.

Státníci budou bydlet odděleně. Trump by měl pobývat v hotelu Shangri-la, severokorejský diktátor zřejmě v hotelu St. Regis, kde před lety bydlel i čínský prezident. Apartmá zde stojí přes 12 tisíc dolarů za noc – účet nejspíš půjde na vrub Singapuru. „Chceme přispět alespoň malým dílem, aby se summit mohl uskutečnit,“ podotkl singapurský ministr obrany Ng Eng Hen.

Ze schůzky se radují místní restaurace a obchody. Se specialitami v národních barvách a pokrmy na trumpovsko-kimovské variace se roztrhl pytel. „Je to důkaz, že Singapur není až tak tichý. Umíme být docela zábavní, a to je dobře,“ myslí si majitel baru Stan Sri Ganesh.

Kim Čong-un si ovšem přiveze vlastní jídlo z Pchjongjangu. V kuloárech se spekuluje, že se obává atentátu. Je možné, že lídr KLDR nakonec nepřiletí vlastním zastaralým letounem sovětského typu, ale vypůjčeným strojem – a doprovázet ho budou čínské stíhačky.

Jestli to myslí vážně, poznám během minuty, tvrdí Trump

Schůzka následuje po dlouhém období vyhrocených vztahů se Severní Koreou, která se v posledních měsících snaží o jejich narovnání, a to i slibem kompletního jaderného odzbrojení. Jestli to Kim s denuklearizací Korejského ostrova myslí vážně, bude podle Trumpa jasné během minuty.