Uprchlý irácký migrant podezřelý z vraždy mladé Němky byl dopraven zpět do Německa

Irácký uprchlík se přiznal k vraždě mladé Němky (zdroj: ČT24)

Německem otřásla vražda a znásilnění čtrnáctileté dívky. Hlavním podezřelým je migrant, který po činu narychlo uprchl do Iráku i s rodinou. Tam ho ale dopadly kurdské jednotky. V sobotu večer byl dopraven z Iráku zpět do Německa, kde má být ještě v noci předveden k výslechu na policejní prezidium ve Wiesbadenu. V neděli pak má soudce rozhodnout o uvalení vazby. Policie v iráckém Kurdistánu agentuře Reuters potvrdila informace německých médií, že 20letý Iráčan se k vraždě čtrnáctileté dívky přiznal.

Tělo mladé dívky Susanny F. se našlo u trati v okrajové čtvrti Wiesbadenu. Stopy následně vedly do ubytovny pro uprchlíky ve Wiesbadenu. Hlavním podezřelým je dvacetiletý Alí Bašar, který uprchl do Iráku, odkud v roce 2015 přišel žádat o azyl do Německa.

Na severu země ovládaném místními Kurdy ho ale v pátek zatkla speciální jednotka místní policie. „Po sedmi hodinách pátrání jsme našli místo, kde se skrýval, a zatkli ho,“ prohlásil velitel policie v Dohúku Tárik Ahmed. 

Pravděpodobného vraha nezletilé Susanny dopravil letoun společnosti Lufthansa ze severoiráckého Irbílu. „Jsem rád, že pravděpodobný pachatel, kterého hledá německá justice, je opět v Německu,“ řekl v sobotu večer německý ministr vnitra Horst Seehofer. „Vyšetřovací proces tak může rychle pokročit,“ dodal.

Vraždě měla předcházet „hádka mezi přáteli“

Podle německého bulvárního listu Bild se muž na místě k vraždě přiznal. Alí řekl policii, že s dívkou byli přátelé, ale pohádali se. Susanna F. mu pak měla vyhrožovat, že zavolá na policii. Nakonec ji zabil, píše německý Spiegel na webu. 

obrázek
Zdroj: ČT24

 Dopadením Bašara ale případ nekončí. Na sobotu svolala do Mohuče, odkud dívka pocházela, demonstraci protiimigrační strana Alternativa pro Německo (AfD), a to s mottem „Dost, je třeba vyvodit důsledky“.

Podle DPA se jí zúčastnila zhruba stovka lidí a předseda zemské organizace strany Uwe Jung kritizoval pokusy bagatelizovat násilné trestné činy uprchlíků. Další podobná demonstrace by se měla uskutečnit v neděli. Ve městě se ale budou konat i další protesty proti rasismu a nenávisti.

V Mohuči se sešlo zhruba 75 lidí, aby minutou ticha uctili památku zavražděné. Nic nepomůže reagovat na nenávist nenávistí, uvedla řečnice z místní iniciativy Akce dobrých lidí Mohuč.

Politici nyní řeší, jestli nebylo možné vraždě zabránit. Alí Bašar byl totiž jako násilník a dealer drog pro policii známá firma. Úřady mu už před rokem a půl zamítly žádost o azyl. Odvolal se ale k soudu, a směl proto v Německu zůstat až do vraždy. Jedním z důvodů je i to, že podobných žalob řeší německé úřady víc než čtvrt milionu.