Egypťané už mohou v noci ven. Výjimečný stav je passé

Káhira - V Egyptě skončil výjimečný stav i zákaz nočního vycházení o dva dny dříve, než se předpokládalo. Rozhodl o tom soud. Opatření v zemi platila od 14. srpna, kdy bezpečnostní síly násilně ukončily demonstrace na podporu svrženého islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Původně měla trvat jen měsíc, vláda ale rozhodla o prodloužení o další dva měsíce.

Výjimečný stav a zákaz vycházení mezi jednou a pátou hodinou ráno dal bezpečnostním složkám možnost zatýkat lidi i bez zatykače a prohledávat jejich domovy. Řada lidí přitom upozorňovala na skutečnost, že zákaz působí negativně na obchody v egyptské metropoli, a to v době, kdy se vláda snaží oživit ekonomiku a vytvořit nová pracovní místa.

Káhirský soud nakonec dospěl k závěru, že výjimečný stav končí už 12., nikoli 14. listopadu, jak dosud uvádělo ministerstvo vnitra. Měsíční výjimečný stav totiž prozatímní prezident Alí Mansúr vyhlásil 14. srpna, jeho dvouměsíční prodloužení ale vláda oznámila 12. září. Podle soudu to tedy znamená, že končí 12. listopadu.

Rozhodnutí však vyvolalo rozdílné emoce. Zatímco někteří verdikt kvitovali, druzí se bojí, že se již tak dost napjatá situace v zemi ještě zhorší. „Jsou lidé, kteří to přivítali, jako obchodníci či taxikáři. Avšak někteří si žádali i prodloužení výjimečného stavu vzhledem k situaci a protestům přívrženců Mursího,“ řekla Anna Janků, Češka žijící v Egyptě.

Telefonát Češky Anny Janků o zrušení výjimečného stavu v Egyptě (zdroj: ČT24)

Situace v Egyptě zůstává napjatá

Policie dnes zasáhla slzným plynem proti studentům demonstrujícím na podporu Mursího. Incident se odehrál ve městě Mansúra v deltě Nilu. Podle svědků byla slyšet i střelba do vzduchu. Čtyři lidé byli údajně zraněni.

Demonstraci na podporu svrženého exprezidenta zorganizovali v Mansúře studenti tamní univerzity. Poblíž univerzitního areálu vypukly střety mezi nimi, místními obyvateli a policií. Jednotlivé skupiny na sebe prý vzájemně házely kameny.

Armáda Mursího přinutila odstoupit 3. července, dosadila přechodnou vládu a spustila tvrdou kampaň proti Muslimskému bratrstvu, z jehož řad exprezident vzešel. Činnost bratrstva byla posléze zakázána a jeho majetek zkonfiskován. Zatčeno bylo téměř celé vedení tohoto hnutí a sám Mursí je souzen za podněcování k násilí při jedné z prosincových demonstrací.

Já jsem prezident, hlásá Mursí do světa

Muslimské bratrstvo a jeho stoupenci stejně jako exprezident nový režim neuznávají, Mursí se dál označuje za legitimně zvolenou hlavu státu. Parlamentní volby se mají v Egyptě konat v únoru nebo březnu - po nich budou následovat volby prezidentské.