Nacionalisté napadli v centru Varšavy ruskou ambasádu

Varšava - Polské oslavy svátku nezávislosti provázely v centru Varšavy potyčky přívrženců krajní pravice s policejními těžkooděnci. Demonstranti házeli po policistech petardy a kameny a zapalovali auta, zatímco policisté odpovídali slzným plynem i gumovými projektily. Terčem útoku se stalo i ruské velvyslanectví, na které letěly kameny; brána ambasády se nakonec ocitla v plamenech. Pro mnoho polských nacionalistů ztělesňuje Rusko někdejšího utlačovatele. Demonstrace zasáhly centrum Varšavy v den začátku klimatického summitu OSN, který je pro Polsko událostí roku.

Útok už odsoudilo polské ministerstvo zahraničí. „Pro chuligány není omluvy,“ prohlásil mluvčí diplomacie.

Varšavská radnice podle televize TVN 24 na žádost policie mezitím pochod rozpustila, protože „ztratil pokojný charakter“. Demonstranti však ve své akci pokračují. „Pochod desítek tisíc lidí nemůže zastavit hvizd z radnice,“ řekl televizi jeden z pořadatelů. Podle jeho slov jsou výtržnosti jen „vedlejším efektem“ a prý i důsledkem toho, že policisté neochránili pochod před útoky „levičáků“, kteří údajně na demonstranty házeli lahve.

V potyčkách utrpělo zranění pět policistů, počet zatčených však policejní mluvčí zatím nebyl podle listu Gazeta Wyborcza schopen upřesnit. Do akce je podle něj nasazeno už několik tisíc policistů. „Máme co do činění se skupinami, jejichž cílem je pouze rozpoutat potyčky a porvat se s odpůrci či s policií,“ prohlásil mluvčí Mariusz Mrozek.

Pochod nacionalistů centrem Varšavy
Zdroj: ČTK/AP/Czarek Sokolowski

V ulicích hořela auta

Agentura Reuters odhadla počet pravičáků zapojených do pochodu na několik tisíc lidí. Průvod začal pokojně, pod dohledem pořadatelů z řad organizátorů i kroužícího policejního vrtulníku. Dav skandoval tradiční heslo „Bůh, čest, vlast!“ a mával červenobílými národními vlajkami.

Násilnosti propukly poté, co několik desítek mladých demonstrantů zamaskovaných fotbalovými šálami vyběhlo do boční uličky a začalo útočit na dům, který obsadili jako squat levicoví radikálové. Než policie výtržníky rozehnala, planulo několik aut. „Poštvali na nás fašistické psy,“ postěžoval si jeden z obyvatel zdevastovaného squatu.

Nacionalisté pochodovali Varšavou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod