Írán: Budujeme moderní centrifugy na obohacování uranu, jadernou dohodu dodržujeme

Chameneí neuvedl, do jaké míry chce Írán svůj jaderný program prohloubit (zdroj: ČT24)

Írán oznámil, že v Natanzu začal budovat infrastrukturu pro umístění moderních centrifug na obohacování uranu. Podle šéfa íránské organizace pro jadernou energii Alího Akbara Sálehího hodlá Teherán nadále dodržovat podmínky dohody o íránském jaderném programu z roku 2015, neboť jaderné aktivity země zůstanou v tom rozsahu, jak je dohoda stanoví. V Natanzu se začne budovat infrastruktura k výrobě elektřiny, uvedl Sálehí.

Mluvčí íránské organizace pro atomovou energii Behrúz Kamálvandí už dříve avizoval, že Írán oznámí Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) svůj úmysl navýšit kapacitu na obohacování uranu. 

„Íránské oznámení o přípravách na restart obohacování uranu zamířilo na vídeňské ústředí Mezinárodní agentury pro atomovou energii,“ uvedl zpravodaj ČT Lukáš Mathé. Podle Kamálvandího v dopise mělo stát, že proces navyšování kapacity na výrobu hexafluoridu uranu (UF6) bude zahájen v úterý. Hexafluorid uranu je zapotřebí k činnosti odstředivek.

Události: Írán zahájil přípravy na restart obohacování uranu (zdroj: ČT24)

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v pondělí řekl, že nařídil přípravy na navyšování kapacity obohacování uranu v případě, že se rozpadne jaderná dohoda se světovými mocnostmi poté, co Spojené státy minulý měsíc oznámily, že od dohody odstupují.

„Vůdce (Chameneí) měl na mysli, že bychom měli urychlit určitý proces… související s naší kapacitou práce na jaderném programu, abychom v případě potřeby rychleji pokročili dopředu,“ řekl Kamálvandí.

Analytička Kalhousová: Je to přirozená reakce státu, který se ocitl v rohu, jde o součást diplomatického nátlaku na Evropu (zdroj: ČT24)

Írán nechce, aby dohoda řešila jeho balistický program a vliv v regionu

Jaderná dohoda umožnila zmírnění protiíránských sankcí výměnou za ústupky Íránu v jeho jaderném programu, který byl podle obav Západu zaměřen vojensky. Americký prezident Donald Trump dohodu dlouhodobě kritizoval a mimo jiné poukazoval na to, že se nevztahuje na íránský balistický program.

Ostatní signatáři dohody (Británie, Francie, Rusko, Čína, Německo, EU) chtějí ujednání z roku 2015 nadále dodržovat, ale jsou znepokojeny íránským programem balistických raket a vlivem Teheránu na Blízkém východě.

„Washington usiluje o zatlačení íránského vlivu, který na Blízkém východě prudce narostl. Teherán se – po ohromných finančních i vojenských investicích – naopak snaží v Iráku, Sýrii a Libanonu uchytit natrvalo,“ říká blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Pro to, aby se dohodou nadále řídil spolu se zbylými signatáři, si Írán stanovil několik podmínek. Patří k nim zachování stávajícího objemu prodeje ropy, zajištění obchodování prostřednictvím evropských bank a záruka, že se zbývající signatáři nebudou snažit dohodu rozšířit právě o téma balistického programu a regionálních aktivit Íránu.

Netanjahu: Paříž nemusí opustit dohodu s Íránem, ta zanikne sama

O íránském jaderném programu jednal během své úterní návštěvy izraelský premiér Benjamin Netanjahu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Netanjahu prý Francii nežádal, aby odstoupila od mezinárodní dohody s Íránem o jeho jaderném programu. Dohoda stejně nejspíš zanikne sama po odstoupení Spojených států a opětovném zavedení sankcí vůči Teheránu.

Schůzka se šéfem Elysejského paláce byla součástí Netanjahuova evropského turné. Izraelský premiér se snaží přesvědčit evropské signatáře dohody z roku 2015 – Německo, Francii a Británii – aby po vzoru Spojených států přitvrdily ve svém postoji vůči Íránu. V pondělí jednal Netanjahu v Berlíně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Ve středu bude v Londýně hovořit s britskou premiérkou Theresou Mayovou.