Írán udělal další vstřícné kroky. Británie s ním obnovila diplomatické vztahy

Teherán - Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano v Teheránu vyjednal dohodu o prověřování íránského jaderného programu. Krátce po zahájení Amanových rozhovorů se šéfem íránského jaderného programu agentura ISNA oznámila, že se podařilo podepsat dohodu o budoucí spolupráci, která umožní dořešit sporné otázky jaderného programu. Za své vstřícné kroky vůči Západu sklízí Teherán úrodu i na diplomatickém poli – Británie s ním obnovila diplomatické vztahy přerušené po útoku na britské velvyslanectví v roce 2011.

Amana přijal šéf íránské Organizace pro jadernou energii Alí Akbar Sálehí. Ten prohlásil, že součástí dohody je umožnění inspekcí těžkovodního reaktoru v Aráku, který chce Írán zprovoznit. Sálehí také řekl, že Írán pustí inspektory MAAE do Aráku a také do uranového dolu Gašín. Amano na tiskové konferenci uvedl, že se předpokládá plnění dohody v budoucích třech měsících.

Dohoda by mohla umožnit i inspekce ve vojenských zařízeních, jako je Parčín. O to MAAE usilovala dlouho, jelikož západní rozvědky mají podezření, že se tam provádějí experimenty související s vývojem jaderných hlavic.

Amano řekl předem, že chce v Teheránu dospět ke konkrétní dohodě o podmínkách ověřování a zpřístupnění íránských pracovišť. Jedná sice v ovzduší otevřenější íránské diplomacie, avšak ani ta nezajistila úspěch nedávným diplomatickým jednáním. Konala se koncem minulého týdne v Ženevě a přes ohlašovanou naději na dohodu skončila bez ní.

Írán ale zůstává neústupný v zachování svého práva na obohacování uranu. Nepodařilo se ho od toho odradit ani šesti velmocím, které s ním vyjednávaly od čtvrtka do soboty v Ženevě. K vyjednávačům se připojili šéfové diplomacií vyjednávacích států, ale ani to nevedlo k dohodě. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius dnes zopakoval, že dohoda je stále na dosah. Jeho americký kolega John Kerry dnes hovořil o možnosti dohodnout se v řádu měsíců. Neúspěch ženevských jednání připsal Íráncům, kteří prý nepřistoupili na návrhy velmocí.

Kromě Francie a USA vyjednávají Británie, Německo, Rusko a Čína. Některé z těchto zemí Francii obvinily z toho, že se při rozhovorech snažila prosazovat vlastní postoj. Fabius to dnes popřel. Írán chce dosáhnout zrušení sankcí, které ochromují jeho ekonomiku. Předtím však musí přistoupit na kroky, které pomohou vyvrátit podezření, že usiluje o atomovou bombu.

William Hague
Zdroj: Martial Trezzini/ČTK/AP

Británie a Írán obnovují diplomatické vztahy

Britské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že jmenovalo svého chargé d˙affaires, který bude zatím působit z Paříži. Stejný krok oznámil také Írán. Rozhodnutí odráží postupné oteplování ve vztazích Západu a Íránu v posledních měsících. Britský ministr zahraničí William Hague oznámil na Twitteru, že ještě dnes v parlamentu vystoupí s prohlášením o Íránu.

Británie v roce 2011 spolu s dalšími státy reagovala na další nepříznivou zprávu Mezinárodní agentury pro atomovou energii o íránském jaderném programu vyhlášením nových sankcí. V listopadu 2011 pak dav napadl britské velvyslanectví v Teheránu, vyplenil je a zapálil. Londýn po incidentu vypověděl íránské diplomaty v Londýně a sám pak své velvyslanectví v Teheránu uzavřel. Byla to nejhorší krize ve vzájemných vztazích od roku 1999, kdy byly obnoveny plné diplomatické vztahy přerušené o deset let předtím kvůli rozsudku smrti ajatolláha Chomejního nad britským spisovatelem Salmanem Rushdiem.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí uvedla, že nový íránský chargé d˙affaires „se v nejbližší době vydá do Londýna, aby posoudil stav íránských diplomatických budov a zlepšil fungování konzulární činnosti“. Britským chargé d˙affaires bude Ajay Sharma, který bude zatím působit z Londýna a bude pravidelně cestovat do Íránu. V letech 2007 a 2008 byl zástupcem velvyslance v Teheránu.