Tbilisi souhlasí s návrhy EU na ukončení konfliktu s Ruskem v Jižní Osetii

Tbilisi - Gruzínský prezident Michail Saakašvili přistoupil na všechny návrhy Evropské unie k ukončení konfliktu s Ruskem v Jižní Osetii. Prohlásil to francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner. Francie nyní předsedá EU a snaží se zprostředkovat ukončení čtyři dny trvajícího konfliktu na Kavkaze. EU chce oběma stranám nabídnout tříbodový plán, který zahrnuje respektování územní celistvosti Gruzie, okamžité zastavení nepřátelství mezi oběma stranami a obnovení situace před vypuknutím konfliktu v Jižní Osetii. Zprostředkovatel je evidentně nutný, Rusko zatím všechny návrhy Gruzie na uzavření příměří vytrvale odmítá.

Kouchner své prohlášení učinil po nočním jednání s prozápadním prezidentem Gruzie Michailem Saakašvilim. Podle něj by měl v úterý do Moskvy přiletět francouzský prezident Nicolas Sarkozy a pokusit se dokončit jednání o příměří mezi bojujícími stranami. 

Kouchner poté odletěl do Moskvy, kde bude jednat s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem. S ním by se měl v úterý setkat i jeho francouzský protějšek Sarkozy.

Cíl jednání je jasný, Kouchner ho specifikoval jako pokus „dokončit všechny kroky kolem dokumentu, který bude přijatelný pro obě strany“.

Ruský premiér Vladimir Putin dnes prohlásil, že Západ zaměňuje agresora za oběť. Podle mluvčího Kremlu navíc Gruzínci stále pokračují v bojích.

Bernard Kouchner:

„Prezident Saakašvili přijal všechny návrhy, které jsem přednesl.“ 

V úterý bude o situaci na Kavkaze podle mluvčího NATO také jednat generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer s gruzínskou ministryní zahraničí Ekou Tkešelašviliovou.

Do řešení kavkazské krize se chce zapojit také americký prezident George Bush. O konfliktu v gruzínské separatistické Jižní Osetii jednal už v pátek v Pekingu při setkání s ruským premiérem Vladimirem Putinem. V sobotu vyzval Rusko k zastavení bombardování gruzínského území.