Italská policie zatkla dva možné viníky tragédie u Lampedusy

Řím - Italská policie zadržela dva muže za obchod s lidmi. Somálec Muhamad Elmi Muhidín a Palestinec Attour Abdalmenem jsou podezřelí, že před měsícem zorganizovali tragickou plavbu z Afriky na italskou Lampedusu, při níž zahynulo 366 uprchlíků. Ve sběrném táboře je poznalo několik lidí z těch, kteří ztroskotání přežili.

Zatčený Somálec je stíhán také za vydírání, únos, sexuální napadení a zločinné spolčení; v případě odsouzení mu hrozí až 30 let vězení. Zatčen byl už koncem října na Lampeduse a je jedním ze skupiny asi 50 somálských a súdánských ozbrojenců, kteří unesli skupinu 130 eritrejských uprchlíků při jejich cestě Saharou poblíž hranic mezi Súdánem a Libyí. Únosci Eritrejce převezli do jiholibyjského města Sabhá, kde je dva týdny drželi zavřené v několika místnostech.

Podle vyšetřovatelů je mučili, ženy znásilnili a pak je donutili zaplatit vysoké částky za to, že je propustí. Teprve poté se Eritrejci dostali do rukou pašeráků lidí, kteří zorganizovali jejich přejezd do Evropy. Během něj se jejich loď potopila.

Italská policie se zadrženým Muhidínem
Zdroj: ČTK/AP/Italian police