O pomníku čs. legionářům uvažuje i ruský Omsk

Omsk – O postavení pomníku československým legionářům v ruském Omsku jedná česká vláda s ruským ministerstvem obrany. Na základě mezivládní dohody z roku 2010 má být takto v Rusku do pěti let obnoveno několik legionářských pomníků, které byly původně postaveny ještě během operací legií, ale později je bolševici zničili. V Omsku je pohřbeno 240 českých legionářů a postavení memoriálu by umožnilo jejich potomkům, aby uctili památku svých blízkých, uvedla ruská média.

Legionářských hrobů je v Rusku kolem tří stovek, většina je ale v tajze. Československá obec legionářská chce rekonstruovat několik desítek těch největších, z nichž jedna je právě v Omsku. Také zde už pomník stál, za dob Sovětského svazu byl ale zbořen. Letos v červnu se už rozhodlo o vybudování pomníku v Samaře, v roce 2011 byl odhalen památník legionářům v Čeljabinsku.

Legie v Rusku byly jednotky složené z dobrovolníků, kteří se hlásili do carské armády a vytvořili Českou družinu. Ta se postupně přeměnila v Československé vojsko na Rusi o síle tří divizí. Legionáři se vyznamenali zejména v památných bitvách u Zborova a Bachmače proti rakousko-uherským a německým vojskům. Pár desítek tisíc Čechoslováků pak na konci první světové války ovládalo Transsibiřskou magistrálu od Povolží až po jihosibiřský Irkutsk a drželi ji v bojích proti Rudé armádě. Do vlasti se vrátili po strastiplném putování na lodích plujících z Vladivostoku.

(Začátek ruské reportáže v 11:08)

Vydáno pod