V ostatcích Pabla Nerudy se jed nenašel

Santiago de Chile - Při zkoumání ostatků chilského básníka Pabla Nerudy odborníci nenašli žádné stopy chemikálií či jedů, které by nasvědčovaly, že literát nezemřel přirozenou smrtí. Tělo Nerudy, který zemřel roku 1973, bylo exhumováno letos na jaře kvůli podezření, že jej mohli otrávit agenti diktátora Augusta Pinocheta.

Básník, který si svůj literární pseudonym zvolil na počest Jana Nerudy, podle oficiální verze zemřel na rakovinu prostaty. Nová zkoumání příčin smrti si vynutilo svědectví jeho někdejšího řidiče a tajemníka, který v rozhovoru naznačil, že Neruda možná nezemřel přirozenou smrtí. Chilští komunisté pak u soudu uspěli s žádostí o exhumaci jeho těla.

„Nenašli jsme žádné důkazy, které by zavdávaly příčinu myslet si, že Pablo Neruda nezemřel přirozeně,“ řekl na tiskové konferenci vedoucí forenzního týmu ministerstva spravedlnosti Patricio Bustos.

Exhumace ostatků Pabla Nerudy
Zdroj: ČT24

Zástupci komunistů, kteří si exhumaci u soudu prosadili, ale spokojení nejsou. „Nerudův případ se dnes neuzavírá. Budeme požadovat více vzorků. Hovoří se o chemikáliích, nejsou tu ale zmínky o biologických látkách. Uzavřela se důležitá kapitola, která byla prozkoumána velmi seriózně, ale tohle není konec,“ citovala média advokáta chilské komunistické strany Eduarda Contrerase. Na pokračování vyšetřování naléhá i Nerudův synovec Rodolfo Reyes.

Nositel Nobelovy ceny za literaturu a levicový aktivista Neruda zemřel ve svých 69 letech 12 dní po vojenském převratu, který nahradil vládu socialistického prezidenta Salvadora Allendeho režimem generála Augusta Pinocheta. Básníkův pohřeb se pak stal demonstrací proti Pinochetově režimu.