Na Filipínách řádí supertajfun, milion lidí úřady evakuovaly

Manila - Nejsilnější tajfun letošního roku zasáhl Filipíny a způsobil katastrofální škody. Havajské středisko včasného varování před tajfuny ohlásilo krátce před úderem tajfunu Haiyan na souostroví, že vítr dosahuje rychlosti až 314 kilometrů za hodinu. Přinesl s sebou až šestimetrové vlny. Řádění tajfunu si zatím vyžádalo čtyři mrtvé. Haiyan zničil řadu domů, ochromil dopravu a způsobil výpadek elektřiny v celé jedné provincii. Úřady preventivně evakuovaly milion lidí.

„Škody budou katastrofální,“ předpověděl americký expert Jeff Masters. Filipínské úřady sdělily, že asi jeden milion lidí ve více než dvaceti provinciích byl před dopadem tajfunu evakuován. Jedná se především o obyvatele ohrožených míst, jako jsou říční břehy, pobřežní vesnice a horské svahy. „Vítr a déšť byl tak silný, že jsme nemohli jinak než domov opustit,“ prohlásila obyvatelka Filipín.

Tajfun na Filipínách zasáhl nejprve jižní cíp ostrova Samar a poté se přesunul na ostrov Leyte a Cebu, který je oblíbeným cílem turistů a kde také leží asi 2,5milionové město Cebu. Bouře doprovázená hustými lijáky vyvolala sesuvy půdy a místní záplavy.

Beningo Aquino, filipínský prezident

„Žádná bouře, ostatně jako v minulých letech, nemůže dostat Filipínce na kolena. Doufám, že všichni budete v následujících dnech v bezpečí.“

Tajfun Haiyan
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo/NOAA

Ruší se stovky letů, doprava ochromena
   
Na souostroví byla zastavena trajektová doprava, stejně jako veškeré rybářské aktivity. Stovky místních letů byly zrušeny, tak jako několik letů mezinárodních. V postižených oblastech navíc nefunguje ani autobusová doprava. V centrálních regionech byly uzavřeny školy, úřady a obchody. 
   
Na třech velkých ostrovech Samar, Leyte a Bohol bylo téměř úplně přerušeno telekomunikační spojení a dodávky elektřiny. „Padající stromy zporážely sloupy elektrického vedení a zablokovaly silnice,“ prohlásila samarská guvernérka Sharee Tan.

Michal Žák, meteorolog ČT

„Je to zřejmě nejsilnější tajfun, který kdy zasáhl pevninu. Pokud jde o neobydlené oblasti, tam jsou známější i silnější tajfuny – třeba supertajfun z roku 1979. Vznikl díky vhodným podmínkám, které v sobě zahrnují i velmi teplou povrchovou vodu v Pacifiku. Třeba až do hloubky 50 nebo 100 metrů má kolem 28 stupňů.“

Tajfun Haiyan
Zdroj: ČTK/AP/Chester Baldicantos

Na Filipínách se nacházejí desítky českých turistů
   
„Tajfun je velmi silný, ve srovnání s loňským je ta rychlost téměř dvojnásobná. Naštěstí se dá tajfun předpokládat, lidé mají možnost ukrýt se ve větších budovách, jako jsou školy,“ říká velvyslanec ČR v Manile Josef Rychtar. „Manila samotná je naštěstí mimo centrum tajfunu. Českých turistů na Filipínách je několik desítek - předpokládám, že všichni ví o situaci,“ dodal.

Filipínské souostroví zasahuje v průměru dvacet mohutných bouří za rok a většina z nich je smrtící a ničivá. Haiyan je však již 24. takovouto bouří, která zasáhne Filipíny v letošním roce. Tajfun by se měl po úderu na střední Filipíny v neděli přesunout do Jihočínského moře, přičemž metropole Manila by měla být této bouře v podstatě ušetřena.