To mám za všechno! stěžuje si na nízkou rentu belgický exkrál

Brusel – Za nedostačující považuje svůj roční příjem 923 000 eur (23,8 milionu korun) bývalý belgický král Albert II. a v tichosti prý vyjednává možnost, že by mu některé výdaje proplácel stát. Královský palác tuto informaci belgického deníku Le Soir nepotvrdil, ale ani nepopřel.

Za svého dvacetiletého panování v letech 1993 až 2013 Albert II. pobíral ročně 11,5 milionu eur (296,6 milionu korun). Od chvíle, kdy abdikoval a předal 21. července trůn synu Philippovi, dostává roční dotaci ve výši 923 000 eur, tedy asi 700 000 eur (18 milionů korun) čistého, upřesnil Le Soir. K dispozici má od státu navíc nejen ochranku, ale i tým deseti spolupracovníků.

Albert II. si ale na své finanční podmínky stěžuje. „Říká, že se s ním nezachází, jak doufal, a že mu to způsobuje těžkosti,“ citoval Le Soir nejmenovaný zdroj. List přitom poznamenal, že někdejší nizozemská královna Beatrix, která také nedávno odstoupila, dostala roční dotaci 1,4 milionu eur (přes 36 milionů korun).

Někteří Albertovi blízcí se snaží bývalému panovníkovi pomoci a hledají způsob, jak nepřímo zvýšit jeho příjmy. Navrhují například, aby stát platil údržbu bruselského zámku Belvédere, kde bývalý král žije. Také zvažují, že by belgické vojenské námořnictvo platilo palivo pro jeho luxusní jachtu Alpa v hodnotě 4,6 milionu eur (118,7 milionu korun).

Oslovit politiky se v této otázce podle listu rozhodl i sám Albert II. „Král se s tím obrátil na několik členů vlády, včetně premiéra Elia Di Rupa,“ sdělilo prý deníku Le Soir hned několik zdrojů. Političtí představitelé údajně zatím králi neodpověděli, v době úsporných opatření a omezování výdajů státního rozpočtu tím ale asi nadšeni nejsou.

Vydáno pod