V Kyjevě zastřelili novináře Babčenka, z Ruska uprchl kvůli obavám z Putinovy pomsty

Soukup z HN: Babčenkovi vyhrožovali v Rusku likvidací (zdroj: ČT24)

V Kyjevě byl zastřelen ruský opoziční novinář a spisovatel Arkadij Babčenko, který loni strávil několik měsíců v Praze. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na ukrajinskou policii. Zavražděný reportér se mimo jiné věnoval tématům ruského nacionalismu a xenofobie. Z Ruska podle Reuters odešel, protože se bál o život. Některé Babčenkovy materiály byly publikovány i v českých médiích, o povolení k pobytu ani o azyl v Česku však podle ministerstva vnitra nežádal. Podle pozdějších informací vyšlo najevo, že novinář žije a jeho vražda byla z inscenovaná.

Babčenkova manželka podle agentury Reuters volala záchranku poté, co jej našla doma v kaluži krve. Jednačtyřicetiletý ruský opoziční novinář následně zemřel v sanitce. Podle ukrajinského serveru Obozrevatel byl Babčenko střelen do zad.

O motivech útoku policie odmítá spekulovat, ale podle Ukrajinské pravdy je hlavní  vyšetřovací verzí msta za Babčenkovu novinářskou činnost. Na stanici Echo Moskvy a v ruských sociálních sítích se objevily spekulace, že za vraždou opozičního novináře stojí Moskva. Podle agentury Interfax bylo stíhání neznámého pachatele zahájeno na Ukrajině i v Rusku.

Válečný zpravodaj, který šokoval výroky o Alexandrovcích

Babčenko je považován za jednoho z nejznámějších ruských válečných zpravodajů. Když jako osmnáctiletý studoval v Moskvě právo, byl povolán do vojenské služby a sloužil v čečenských válkách v 90. letech. Své vzpomínky zpracoval do memoáru Válka jednoho vojáka.

Jako zpravodaj informoval dále třeba o rusko-gruzínském konfliktu v létě 2008. Vydával časopis Iskusstvo vojny (Válečné umění).

Policisté před vstupem do domu, kde bydlel Babčenko
Zdroj: Valentyn Ogirenko/Reuters

V roce 2012 byl Babčenko stíhán za výzvy k organizování nepovolených demonstrací. Kritizoval vojenské angažmá Ruska na východě Ukrajiny a později i v Sýrii.

V roce 2016 vzbudil v Rusku vlnu pobouření svým výrokem na adresu armádního souboru Alexandrovců, kteří zahynuli při letecké katastrofě nad Černým mořem. Jeho slova o tom, že si žádné litování nezaslouží, vyvolala výzvy k dalšímu trestnímu stíhání a odebrání občanství.

Ze své vlasti utekl loni v únoru do Prahy kvůli obavám o svůj život. „Znal jsem se s ním velmi dobře ještě před tím, než se přestěhoval do Prahy. Půl roku se tu schovával před výhrůžkami likvidací,“ uvedl Ondřej Soukup z Hospodářských novin.

„Měl břitký, ironický styl. Tím, že se angažoval v opozici, byl nesmírně kritický vůči režimu Vladimira Putina. Proto mu začaly přicházet výhrůžky. K lidem, jako je on, bývalým vojákům, je v Rusku přeci jen jiný vztah – berou jako zradu, že člověk, který bojoval v armádě, je kritický vůči prezidentovi,“ dodal Soukup.

Po vraždě Babčenka se objevily informace, že novinář v Česku usiloval o povolení k pobytu, které nedostal, české ministerstvo vnitra však informaci popřelo. „Pan Babčenko v minulosti v ČR nežádal o žádný druh přechodného či trvalého pobytu ani o azyl,“ uvedla mluvčí ministerstva Marika Vitnerová.

Podle rozhlasové stanice Echo Moskvy zamířil novinář z Prahy do Izraele, odkud pak odjel loni v srpnu do Kyjeva, kde se podílel na vysílání pro krymské Tatary na anektovaném Krymu.

Babčenko je třetím novinářem, který v ukrajinském hlavním městě v posledních letech zahynul násilnou smrtí. V dubnu 2015 byl ve svém domě zabit proruský aktivista Oles Buzyna, v červenci 2016 v centru Kyjeva vybuchla nálož v automobilu s novinářem Pavlem Šeremetem, kritikem ruského a běloruského režimu.