Bolivijský prezident Morales si po referendu zřejmě udrží úřad

La Paz - V Bolívii skončilo referendum, v němž voliči rozhodovali o tom, zda prezident Evo Morales, jeho viceprezident a osm guvernérů jednotlivých oblastí zůstanou ve funkcích. Referenda se zúčastnily asi čtyři miliony oprávněných voličů. První odhady naznačují, že prezident si svůj úřad zřejmě udrží.

Pro Moralese a jeho plánované hospodářské změny se podle průzkumů u východů z hlasovacích místností vyslovilo 60 procent voličů, tedy o něco více než při jeho zvolení hlavou státu v prosinci 2005.

Hlasování se odehrálo v relativním klidu a bez zvláštních incidentů. Bolivijci odpovídali na dvě otázky: Zda souhlasí, aby pokračoval proces změn, s nimiž přišel Morales s viceprezidentem Álvarem Garcíou Linerou. A za druhé, zda souhlasí s politikou jednotlivých guvernérů a tedy s jejich setrváním v úřadu.

Bolívie ohledně účinnosti referenda žila už dlouhé týdny v napětí. Proti sobě stáli zastánci ústavního projektu socialistického prezidenta a plánu na získání autonomie, s nímž přišli čtyři opoziční guvernéři. Referendum však pravděpodobně spor mezi prezidentem a guvernéry nevyřeší, jelikož ve funkci zůstanou i opoziční guvernéři.

Všechny čtyři departementy vedené opozicí mají velké zdroje přírodního bohatství, zejména zemního plynu a ropy, a chtějí ze zisků za ně dostávat větší krajíc. První indiánský prezident země tvrdí, že potřebuje silnou ústřední vládu, aby mohl rozšířit bohatství z těchto regionů i do zbývajících oblastí Bolívie. Referenda v departementech označil za protiústavní, nezákonná a za projev separatistických tendencí.

Vydáno pod