Američtí diplomaté jednají v KLDR o summitu Trumpa s Kimem

Americká delegace se v pohraniční obci Pchanmundžom mezi Severní a Jižní Koreou setkala se zástupci severokorejské vlády. Jedná s nimi o možném summitu mezi Spojenými státy a KLDR. Oznámila to mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová.

„Americká delegace jedná se severokorejskými představiteli v Pchanmundžomu,“ uvedla mluvčí. „Pokračujeme v přípravách na setkání mezi prezidentem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

List The Washington Post předtím informoval, že do KLDR dorazila skupina amerických diplomatů a úředníků, kteří mají se Severokorejci pracovat na přípravě vrcholné schůzky. Delegaci podle deníku vede bývalý americký velvyslanec v Jižní Koreji Sung Kim, který byl kvůli tomu povolán ze svého současného diplomatického postu na Filipínách. Zda jde o stejnou delegaci, která nyní jedná v demilitarizovaném pohraničním pásmu, nebylo jasné. 

Přípravy průlomové schůzky se v posledních dnech výrazně zkomplikovaly, když Trump ve čtvrtek oznámil, že summit plánovaný na 12. června ruší. Za důvod svého rozhodnutí označil Kimovy projevy s nepřátelskými výpady proti Spojeným státům.

KLDR ale na oznámení zareagovala nečekaně klidně a Trump následně připustil, že schůzka se možná přece jen v plánovaném termínu uskuteční. Naději zvýšilo i jednání lídrů obou korejských států, kteří se překvapivě sešli v sobotu.

Trump v neděli uvedl, že Spojené státy se i nadále na summit připravují. “Ohledně summitu se Severní Koreou si vedeme velmi dobře,„ řekl Trump v Bílém domě. “Postupuje to úspěšně, takže uvažujeme o 12. červnu v Singapuru. To se nezměnilo. Uvidíme tedy, co bude dál,„ řekl Trump.

Jeho mluvčí podle agentury Reuters uvedla, že tým Bílého domu podle plánu odletí ještě o tomto víkendu do Singapuru, aby tam pracoval na přípravě případné vrcholné schůzky.

USA se podle Trumpa nadále připravují na červnový summit s Kimem (zdroj: ČT24)

Mun: Kim tvrdí, že hodlá poloostrov úplně denuklearizovat

O setkání mezi Trumpem a Kimem v sobotu nečekaně jednali lídři obou korejských států. Kim mimo jiné vyjádřil “pevnou vůli„ setkat se Trumpem v červnu, v což podle Mun Če-ina doufá i Soul. Schůzka vůdců obou korejských států je silnou známkou toho, že se Mun i Kim snaží prosadit, aby se summit USA-KLDR uskutečnil, napsala agentura Reuters.

Na další obrat v jednáních o možném konání summitu v neděli vstřícně reagovala Čína. Její ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že pevně doufá, že se summit uskuteční podle plánu a že bude úspěšný. “Vždy jsme byli přesvědčeni, že přímý kontakt a dialog mezi lídry Severní Koreje a Spojených států je klíčový pro vyřešení jaderné otázky na poloostrově,„ sdělilo ministerstvo. 

Vůdce KLDR se na sobotním setkání se svým jihokorejským protějškem znovu “zavázal k úplně denuklearizaci Korejského poloostrova„, řekl v neděli Mun. Kim prý zároveň uvedl, že je ochoten spolupracovat a před plánovaným summitem ukončit konfrontaci.

“Kim má obavy, zda jeho země může důvěřovat Spojeným státům, že dodrží svůj slib a ukončí nepřátelské vztahy (se Severní Koreou) a poskytnou bezpečnostní záruky, v případě denuklearizace (poloostrova),„ uvedl Mun. Dodal zároveň, že svého severokorejského kolegu ujistil, že Trump je v případě úplného jaderného odzbrojení “pevně odhodlán„ zahájit ekonomickou spolupráci s KLDR.

Lídři obou korejských států se podle severokorejských médií dohodli na vzájemné spolupráci s cílem zlepšit vzájemné vztahy mezi Pchjongjangem a Washingtonem a vytvořit mechanismy pro trvalý mír na Korejském poloostrově. V budoucnu se chtějí představitelé KLDR a Jižní Koreji setkávat pravidelně. Další mezikorejská schůzka by se měla konat 1. června.