Kvůli násilnostem při kosovských volbách z ní z Evropy kritika

Priština - Kosovská centrální volební komise oznámila předběžné výsledky nedělních komunálních voleb. Chybí v nich ale údaje ze čtyř srbských okresů na severu země. Můžou za to násilné incidenty z nedělního večera. Podle kosovského premiéra jsou volby i navzdory incidentům platné. Přišlo k nim necelých 46 procent voličů.

Kosovské volby měly být po vyhlášení nezávislosti v roce 2008 dalším krokem ke sblížení Albánců a menšinových Srbů. „Zorganizovali jsme demokratické a svobodné volby v Kosovu. Vytvořili jsme příležitost pro integraci občanů. Víc než 22 procent lidí v severní části Mitrovice hlasovalo v klidu a demokraticky,“ komentuje volby kosovský premiér Hashim Thaçi. 

Další lidé by podle něj k volbám přišli, kdyby jim v tom nebránily kriminální skupiny. Hlasování provázely násilné incidenty - hlavně v srbské části Kosovské Mitrovice. Maskovaní srbští radikálové zdemolovali několik volebních místností, ničili urny a napadali voliče. 

Etnické střety obyvatel na severu Mitrovice zkritizovala taky Evropská unie. „Odsuzujeme násilné incidenty v Mitrovici, protože narušily jinak velmi spořádaný průběh volebního procesu ve zbytku Kosova,“ uvedla mluvčí unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonové. 

Voby v Kosovu kritizuje EU (zdroj: ČT24)

Proti násilí zasahovaly i mezinárodní síly KFOR, vedené Severoatlantickou aliancí. Její generální tajemník Anders Fogh Rasmussen násilí při volbách také kritizoval: „Volby jsou důležitá součást normalizace vztahů mezi Bělehradem a Prištinou. Násilí nesmí ohrozit zatím dosažený pokrok.“ 

K volebním urnám přišlo necelých 46 procent lidí. Účast Srbů byla hlavně v oblastech na severu země velmi nízká - třeba právě v Mitrovici to bylo jen 7 procent.