Trump odvolal schůzku s Kimem. Vadí mu diktátorovy nepřátelské výroky a je připraven zasáhnout

Události: Trump zrušil schůzku s Kim Čong-unem (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump odvolal schůzku se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. Podle původního plánu se měli sejít 12. června v Singapuru. Trump v dopise adresovaném Kimovi uvedl, že se tak rozhodl kvůli diktátorovým nepřátelským výrokům. V pozdějším prohlášení uvedl, že americká armáda je připravena odpovědět, pokud by se KLDR rozhodla provést nějakou nerozumnou a lehkomyslnou akci.

„Velmi jsem se na setkání těšil. Ale vzhledem k obrovskému hněvu a otevřenému nepřátelství, které jste vyjádřil ve Vašich posledních prohlášeních, nepovažuji bohužel nyní toto dlouho plánované setkání za vhodné,“ napsal Trump v dopise Kimovi.

„Mluvíte o svých jaderných možnostech, ale ty naše jsou tak ohromné a silné, že se modlím k bohu, aby nikdy nemusely být použity,“ pokračoval americký prezident. Zároveň ale připustil, že se mezi ním a Kimem začal vytvářet „báječný dialog“ a že právě takový dialog je to jediné, na čem záleží.

Trump napsal, že zrušení summitu je promarněnou šancí a „skutečně smutný okamžik dějin“, ale že setkání s Kimem v budoucnu nevylučuje. Pokud vůdce KLDR změní názor, má Trumpovi „bez váhání zavolat nebo napsat“. 

Americký prezident také znovu poděkoval severokorejskému diktátorovi za propuštění zadržovaných amerických občanů: „Bylo to krásné gesto a dostalo se mu vysokého ocenění.“

Jsme připraveni zasáhnout, ujistil Trump

„Pokud to bude třeba, americké síly jsou připravené,“ oznámil Trump v prohlášení. O připravenosti americké armády hovořil s ministrem obrany Jamesem Mattisem. Dodal, že USA jsou více než kdykoli dříve připraveny reagovat na severokorejské hrozby.

Pentagon k tomu sdělil, že zrušení summitu nijak nezměnilo postoj ozbrojených sil a že cesta vpřed nyní záleží na Kimovi. Armáda je nicméně podle Pentagonu zárukou opory amerických diplomatů a toho, že aliance amerických spojenců zůstane silná. Pokud jde o pokračování diplomatického úsilí, je ministr Mattis opatrně optimistický.

Rovněž Trump věří, že Kim udělá jen to, co je správné pro jeho lid. Korejci ze severu i jihu si podle prezidenta zaslouží žít v míru a harmonii.

Zrušení summitu Trump považuje za krok zpět, své rozhodnutí ale obhajuje nepřátelskou severokorejskou rétorikou vůči USA. Nevylučuje, že summit se nakonec uskuteční někdy později.

Horizont ČT24: Trump odřekl summit s vůdcem KLDR (zdroj: ČT24)

Kim měnil postoje, zdůvodnil Bílý dům odřeknutí schůzky

Odstřel severokorejské jaderné střelnice
Zdroj: Reuters

Bílý dům později uvedl i další důvody zrušení summitu. Severokorejci například minulý týden nedorazili na přípravnou schůzku s americkou delegací. „Náš tým čekal a čekal, ale Severokorejci prostě nepřišli,“ řekl nejmenovaný zástupce Bílého domu podle agentury DPA. Pchjongjang podle něj rovněž porušil slib, že likvidaci jaderných zařízení v KLDR budou moci přihlížet mezinárodní experti. Místo toho byli pozváni jen novináři, kteří věc nemohou odborně posoudit, uvedl zástupce Bílého domu.

Zdroj rovněž zopakoval Trumpovu výtku, že Kim náhle změnil postoj po své druhé návštěvě Číny. Severokorejský vůdce po nedávné návštěvě Pekingu navíc v prohlášení odmítl úplné zřeknutí se jaderných zbraní, což je ale pro USA podmínkou pro dohodu.

Podle agentury Reuters představitel Bílého domu řekl, že KLDR nereagovala na několik pokusů Bílého domu o navázání komunikace. Zdroj rovněž uvedl, že před odesláním dopisu Kimovi s oznámením o předběžném zrušení summitu Trump ustavičně komunikoval se spojenci. Každé slovo dopisu také sám nadiktoval.

Pchjongjang: Jsme připraveni na jednání i na jaderný konflikt

KLDR v posledních dnech opakovaně hrozila zrušením summitu, mimo jiné kvůli americko-jihokorejským manévrům či kvůli americkému tlaku na jaderné odzbrojení Severní Koreje.

Náměstkyně šéfa severokorejské diplomacie Čche Son-hui ve čtvrtek uvedla, že Pchjongjang je zrovna tak připraven na jaderný konflikt jako na setkání u jednacího stolu.

Nejmenovaný činitel Bílého domu agentuře Reuters sdělil, že poslední kapkou, která vedla ke zrušení summitu, byla severokorejská kritická vyjádření na adresu viceprezidenta Mikea Pence. Ten tento týden KLDR varoval, že by mohla skončit jako Libye za diktátora Muammara Kaddáfího, pokud nepřistoupí k jadernému odzbrojení. Čche jeho výroky označila za ignorantské a hloupé.

Generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese zrušení summitu znepokojilo. Obě strany vyzval, aby nadále pokračovaly v dialogu o cestě KLDR k jadernému odzbrojení. „Naprostá likvidace jaderných zbraní je priorita, úsilí k takovému cíli ale prochází vážnou krizí,“ uvedl Guterres. „Svět se vrací zpět,“ dodal.

Nejmenovaný činitel Bílého domu je podle agentury Reuters přesvědčen, že míru se Severní Koreou je možné dosáhnout, ale asijská totalitní země musí změnit svou rétoriku. „Pořád jsou otevřená zadní vrátka, pokud se Severokorejci rozhodnou jimi projít. Přinejmenším se ale počítá s tím, že změní rétoriku,“ vysvětlil.