V Drážďanech vybuchla část letecké pumy z války. Další část bomby se podařilo zneškodnit

V Drážďanech se podařilo zlikvidovat bombu z druhé světové války. Puma během zneškodňování částečně vybuchla, nikdo se ale nezranil. Kvůli likvidaci se muselo evakuovat devět tisíc lidí. Vpodvečer se ukázalo, že další nebezpečí nehrozí, a obyvatelé se mohli postupně vrátit do svých domovů.

„Letecká puma je zneškodněna! Zátarasy se odstraňují. Obyvatelé mohou zpět do svých bytů,“ uvedla ve čtvrtek vpodvečer na twitteru saská policie.

Britskou leteckou bombu našli dělníci v úterý odpoledne při stavebních pracích nedaleko drážďanského hlavního nádraží. Původně mělo zneškodňování bomby trvat jen několik hodin, pyrotechcni ale zjistili, že kvůli poškození stavebními stroji hrozí výbuch. 

V noci na čtvrtek puma skutečně explodovala.  Nikdo nebyl zraněn, všichni se zdržovali v bezpečné vzdálenosti. 

Jenže pyrotechnici se obávali, že by mohl hrozit další výbuch. Podle německé policie byla šance na další explozi padesátiprocentní. 

Ve čtvrtek ráno po výbuchu totiž stoupal z místa nálezu kouř. „Dá se předpokládat, že zde byl chemický zapalovač, u něhož je riziko nechtěné iniciace velmi vysoké,“ prohlásil bezpečnostní poradce a soudní znalec v oboru výbušniny Karel Koubík.

Další komplikace nastala, když materiál, který byl přivezen k utlumení výbuchu, začal hořet. Pyrotechnici tak museli čekat, než bomba vychladne, aby zjistili, zda hrozí další exploze. Hasit a ochlazovat pumu pomáhal také robot. 

Ve čtvrtek odpoledne pancéřovaný bagr odstranil materiál navezený k utlumení výbuchu. Pyrotechnici následně zjistili, že bomba je již neškodná.  

Největší evakuce Drážďan kvůli bombě

V noci na středu nařídily úřady v souvislosti se zneškodňováním válečné pumy dosud největší evakuaci v saské metropoli. Postiženou oblast muselo opustit přibližně 8700 lidí, včetně obyvatel domova důchodců a pečovatelského domu.

I více než 70 let po konci druhé světové války jsou podobné evakuace v Německu poměrně běžné. Největší podobnou akcí v poválečných dějinách země byla loni v září evakuace více než 60 tisíc obyvatel ve Frankfurtu nad Mohanem.

Letos v dubnu se pak muselo evakuovat asi 10 tisíc lidí v Berlíně. V celém Německu se každý rok najde více než 2 tisíce tun válečných bomb a munice.

Zneškodnit leteckou pumu jde hned několika způsoby

Práce s leteckou pumou z druhé světové války je velmi složitá, upozornil Koubík. „Pyrotechnik musí zvažovat řadu okolností. Velký problém je, že manipuluje s velkým množstvím výbušniny - v řádech až stovek kilogramů. Osazeny jsou také několika iniciačními systémy, je proto třeba zjistit, o jaký typ letecké pumy se jedná,“ uvedl Koubík.

Dále je nutné posoudit stav letecké pumy. „Nejlepší postup je, že se na místě vyjme iniciační systém, pak se s ní dá relativně volně manipulovat. Nicméně vzhledem k tomu, že letecké pumy leží dlouhá léta v zemi, tak ne vždy je možné iniciační systém na místě vyjmout – potom je třeba ji buď převézt na bezpečné místo k likvidaci, nebo v těch nejhorších případech se likvidují přímo na místě. Pak je třeba přijmout řadu opatření k eliminaci sekundárních následků výbuchu,“ řekl expert.

Expert na výbušniny: Práce s leteckou pumou je velmi složitá (zdroj: ČT24)

Evakuace byla v tomto případě masivní, jelikož rozlet střepin u letecké pumy se počítá na kilometry, upozornil Koubík. Aby se zabránilo šíření seismické, tepelné vlny, dělají se ochranné výkopy či zásypy, dodal odborník s tím, že jde o práci na několik dnů.

Vydáno pod