Výroky ministra zahraničí USA podle Sýrie ohrožují úspěch mírové konference

Damašek – Syrské ministerstvo zahraničí kritizovalo vyjádření amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, podle něhož USA sledují v Sýrii stejný cíl jako jejich spojenci, a to přechodnou vládu bez syrského prezidenta Bašára Asada. Podle Damašku tyto výroky ohrožují úspěch chystané ženevské konference, která by mohla ukončit občanskou válku v Sýrii.

„Sdílíme všichni stejný cíl… zachránit syrský stát a ustavení přechodné vlády… která by syrskému lidu dala šanci vybrat si svou budoucnost,“ uvedl Kerry při dnešní návštěvě Káhiry. „Domníváme se také, že Asad se na ní nemůže podílet, protože ztratil veškerou morální autoritu,“ řekl šéf americké diplomacie.

„Ministr zahraničí John Kerry nadále činí vyjádření, která hrozí zhatit ženevskou konferenci, což je zjevné vměšování do syrských záležitostí a útok vůči právu syrského lidu na vytyčení jeho budoucnosti,“ uvedlo syrské ministerstvo zahraničí. Pokud Spojené státy myslí svou spolupráci s Ruskem upřímně, „Kerry musí chápat, že pouze syrský lid má právo vybrat si své vůdce a svou politickou budoucnost, bez zahraničního vměšování“.

Nabíl Fahmí a John Kerry
Zdroj: ČT24/Jason Reed

Ženevskou konferenci od jara chystají USA s Ruskem. Konference se podle původního plánu mají zúčastnit zástupci Damašku i exilové opozice. Ta však chce záruku, že Asad nebude v žádné příští vládě. Asad ale vnější zasahování do příští vlády odmítá. K rozhodnutí účastnit se mezinárodního setkání opozici tlačí ministři zahraničí Ligy arabských států. Zmocněnec pro Sýrii Lachdar Brahímí v pátek řekl, že mírová konference se bez účasti syrské opozice nemůže konat.

Vydáno pod