Úplatky od uprchlíků? Migrační úřad v Brémách nesmí po skandálu rozhodovat o azylu

Události: Německo přezkoumá tisíce azylových řízení (zdroj: ČT24)

Německý ministr vnitra Horst Seehofer zakázal pobočce Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) v Brémách rozhodovat o žádostech o azyl. Reagoval tak na nedávno provalený korupční skandál. Vedoucí brémského úřadu čelí obvinění, že zajistila neoprávněné udělení azylu zhruba 1200 žadatelů. Minulý týden byla nařízena kontrola 18 tisíc žádostí o azyl, které v Brémách kladně vyřídili.

„Důvěra v kvalitu azylového řízení a integrita přijímacího centra v Brémách je masivně poškozená,“ uvedl ministr Seehofer v prohlášení, ve kterém informoval o dočasném zákazu rozhodování o azylových žádostech v severoněmecké pobočce BAMF. Rozhodování místo něj převezmou okolní pobočky.

Interní šetření z poloviny května podle ministra vnitra ukázalo, že úřad v Brémách „vědomě porušoval zákonná ustanovení a služební předpisy“.

Z korupce je kromě bývalé vedoucí obviněno dalších pět lidí

V dubnu vyšlo najevo, že bývalá vedoucí pobočky migračního úřadu v Brémách v letech 2013 až 2016 udělila azyl neoprávněně nejméně 1200 žadatelů, aniž by splnili podmínky. Kromě této vedoucí policie obvinila z korupce ještě dalších pět osob včetně tlumočníka a advokátů.

Vedoucí spolkového úřadu Jutta Cordtová minulý týden oznámila, že BAMF prověří všechny kladně vyřízené žádosti z brémské pobočky od roku 2000. Celý proces má trvat tři měsíce. Dosavadní prověřování podle Cordtové ukázalo, že bude třeba zrušit 30 procent všech zkontrolovaných žádostí schválených v Brémách. V jiných pobočkách to je přitom v průměru 5,8 procenta.

Časopis Spiegel minulý týden informoval, že azyl v Brémách v rozporu s pravidly zřejmě dostali také lidé, které německé úřady považují za nebezpečné. Kromě lidí trestaných za závažné zločiny mezi nimi údajně byli i lidé podezřelí z napojení na teroristickou organizaci Islámský stát (IS).