Novináři odjeli sledovat bourání jaderného polygonu KLDR. Přesouvají se 35kilometrovou rychlostí vlakem

Události ČT: Trump zpochybnil termín schůzky s Kimem (zdroj: ČT24)

V Severní Koreji se schyluje k bourání jaderného polygonu před zraky zahraničních novinářů. Na událost byli pozváni novináři z Číny, Británie, Ruska a Spojených států, kteří do země dorazili už v úterý. Likvidaci tamního jaderného testovacího střediska budou moci nakonec zpravodajsky pokrývat i jihokorejští novináři. Během středy skupina vyrazila na několikahodinovou cestu vlakem do hor, kde se polygon nachází. Část absolvují ještě autobusem a pěšky.

KLDR oznámila, že konkrétní den, kdy zničí zkušební polygon, bude určen podle počasí. Už dříve Pchjongjang upřesnil, že k tomu dojde v rozmezí od této středy do pátku.

Skupina novinářů čekala na odjezd vlaku podle agentury AP, která má na místě svého reportéra, ve městě Wonsan. Po 14. hodině našeho času podle zpravodajky ČT Barbory Šámalové novináři odjeli vlakem do jaderného testovacího střediska u obce Pchunggje.

Jízda vlakem potrvá podle AP osm až dvanáct hodin. „Je to jen 416 km, ale vlak nemůže jet kvůli stavu severokorejských železnic rychleji než 35 kilometrů za hodinu. Celou noc tak budou na cestě,“ uvedla Šámalová. Poté stráví novináři ještě několik hodin v autobusu a další hodinu půjdou ke středisku pěšky. Testovací lokalita se nachází v odlehlé, řídce osídlené hornaté oblasti na severovýchodě KLDR.

Zpravodajka ČT Barbora Šámalová: Novináři oznámili, že dvanáctihodinová cesta vlakem na místo určení se odkládá (zdroj: ČT24)

Novináři budou bourání sledovat z dálky

Při likvidaci zařízení mají být odstřeleny podzemní tunely, do nichž bude následně zablokován vstup, zničeny budou také všechny výzkumné budovy, pozorovací stanoviště a kontrolní posty.

Plánované zničení jaderného testovacího střediska u obce Pchunggje na severu KLDR je vnímáno jako gesto dobré vůle ze strany vůdce Kim Čong-una, který v posledních měsících podnikl řadu vstřícných kroků, jež přispěly ke snížení napětí na Korejském poloostrově, včetně schůzky s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem.

Podle zpravodajky ČT v Asii Barbory Šámalové toho ale novináři moc neuvidí, událost totiž budou sledovat z bezpečnostních důvodů z větší vzdálenosti. Mezinárodní odborníci navíc podle ní považují zavalení tunelů v první řadě za likvidaci důkazů, co se ve středisku dělo.

V zemi už je i osm jihokorejských novinářů, kterým KLDR původně pozvánku zrušila poté, co pozastavila se sousední zemí většinu kontaktů na protest proti společnému vojenskému cvičení amerických a jihokorejských vojáků.

Kvůli jihokorejsko-americkým manévrům a kvůli tlaku USA na severokorejské jaderné odzbrojení Pchjongjang pohrozil také zrušením připravovaného summitu Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který je naplánován na 12. června v Singapuru. Podle Trumpova úterního vyjádření je velmi pravděpodobné, že se summit v daném termínu neuskuteční.

Jen gesto, mluví o bourání polygonu kritici

Kritici zdůrazňují, že plánovaná likvidace testovacího střediska, kde KLDR uskutečnila všech šest svých nukleárních zkoušek, není ničím jiným než gestem. Čínští vědci nedávno uvedli, že středisko se po poslední jaderné zkoušce stalo zřejmě nepoužitelným, protože se část podzemního areálu po výbuchu zhroutila.

„Podle čínských vědců už středisko není použitelné a hrozí únik radiace. Severokorejci ale tvrdí, že je tam tunelů více a část ještě použitelná je. Neumožnili ale přístup zbrojním expertům, aby ověřili realitu,“ uvedla Šámalová.

Podle Petra Vilímka z Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií Masarykovy Univerzity v Brně je možné i to, že Severní Korea provedla už dostatečný počet testů a další podzemní zkoušky už provádět nepotřebuje.

Pochybnosti budí také skutečnost, že ke zničení střediska byli přizváni jen zahraniční novináři, nikoli mezinárodní jaderní inspektoři. Podle expertů by pro Kima navíc nebyl problém vybudovat středisko nové, pokud by chtěl atomové zbraně znovu testovat.