Francie těží z brexitu. Stěhují se tam finanční firmy, které hledají větší jistotu

Události: Francouzské finanční společnosti se kvůli brexitu vracejí zpátky do Francie (zdroj: ČT24)

Brexit začíná mít první pozitivní dopady, ovšem nikoli v Británii, ale v sousední Francii. Nejistá budoucnost totiž přiměla některé finanční společnosti k tomu, aby se z Londýna přestěhovaly právě do Paříže. Většinou jsou to přitom francouzské firmy, jejichž majitelé se před lety usadili v tehdy atraktivnější britské metropoli.

„Objevilo se riziko, že pokud Spojené království opustí Evropskou unii trochu brutálním způsobem, nebudu moci – anebo jen s velkými problémy – obchodovat v ostatních evropských zemích,“ vysvětluje majitel finančního fondu Smart Lenders AM Erich Bonnet, proč jako jeden z dalších svou firmu přestěhoval do Paříže. 

Pro některé z deseti zaměstnanců přestěhování znamená, že už nemusejí třikrát týdně jezdit do Londýna. Vděčit za to mohou i francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi.

Jeho vstřícné postoje k finančníkům totiž Ericha definitivně přesvědčily o tom, že Paříž je teď pro něj ta nejlepší adresa. „Ve chvíli, kdy Emmanuel Macron vyhrál prezidentské volby, rozhodl jsem se, že okamžitě zahájím proces vedoucí k návratu do Francie,“ říká Erich Bonnet.

Nová francouzská vláda podobným společnostem od začátku otevřeně nadbíhá. A vytváří pro jejich návrat co nejvýhodnější podmínky. „Naší úlohou je vytvořit pro naši zemi bohatství a pracovní místa. Brexit tuhle možnost nabízí a my se jí hodláme chopit,“ uvedl před rokem francouzský ministr hospodářství Bruno Le Maire.

„Vláda počítá s tím, že brexit ve výsledku bude pro Francii znamenat zhruba deset tisíc nových pracovních míst. Na většinu z nich přitom čekají kanceláře ve čtvrti La Défense, ze které by Francouzi rádi udělali finanční srdce Evropy místo londýnské City,“ uvedl zpravodaj ČT Petr Zavadil.