Starosta Toronta měl pletky s dealerem, zřejmě kouří crack

Toronto – Policie oznámila, že má v rukou video, na němž starosta Toronta Rob Ford kouří crack. Starosta aféře čelí už od května. Podle policie video potvrzuje to, o čem se v médiích dlouho spekulovalo. Z policejních dokumentů zveřejněných soudem vyplývá, že se Ford nejméně stokrát sešel s údajným drogovým dealerem. Informoval o tom list The Star. Starosta z funkce odstoupit nechce.

Podle zmíněných dokumentů se Ford tajně scházel se svým kamarádem Alexanderem Lisim, o němž se spekuluje jako o drogovém dealerovi. Lisi, který byl zadržen, čelí obviněním kvůli obchodování s marihuanou. Policejní sledovací akce také zachytila, jak Lisi dává do Fordova vozu jistý sáček, o jehož obsahu se složka podrobněji nezmiňuje.

Policie v soudním dokumentu, který je podle listu The Star cenzurovaný, uvádí, že se Fordovým případem začala zabývat poté, co se na veřejnost dostaly informace o údajném videu starosty s crackem.

„Nemám důvod rezignovat,“ řekl Ford. „Přeji si, abych mohl vystoupit a bránit se. Bohužel nemůžu, neboť je to před soudem, to je vše, co k tomu mohu říci,“ dodal. S ohledem na vyšetřování odmítl případ dál komentovat.

Rob Ford
Zdroj: ČTK/AP/Nathan Denette

Zmíněné video nikdy nebylo zveřejněno, dvojice reportérů listu Toronto Star ale tvrdí, že ho viděla. Ford existenci záznamu opakovaně popřel.

Na dnešní tiskové konferenci ale torontský policejní šéf Bill Blair existenci videa potvrdil. Řekl, že policisté v rámci protidrogové operace Project Traveller zaměřené na překupnické gangy našli záznam, který „odpovídá tomu, co média dříve popisovala“. „Myslím, že je správné říci, že starosta se na videu objevil. Nebudu ale hovořit o podrobnostech toho, co na záznamu je,“ prohlásil Blair.

Zveřejnění dokumentů o policejním vyšetřování nařídil ve středu nejvyšší soud kanadské provincie Ontario poté, co o něj požádali novináři. Ti tvrdili, že složka obsahuje informace veřejného zájmu.