Likvidace syrské chemie běží podle plánu - továrny zničeny, hlásí OPCW

Damašek - Sýrie zničila své deklarované provozy na výrobu chemických zbraní, a splnila tak v termínu první krok chemického odzbrojení. Další fází je zničení chemikálií. Damašek se má podle dohody zbavit chemického arzenálu do poloviny příštího roku. „OPCW ověřila a byla svědkem zničení všech 23 deklarovaných míst, kde se chemikálie vyráběly, mísily a plnily,“ stojí ve zprávě Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), která na odzbrojení dohlíží.

OPCW uvádí, že její specialisté prohlédli 21 z 23 deklarovaných provozů, v nichž Sýrie zbraně vyráběla nebo mísila. Na dvě místa se z bezpečnostních důvodů inspektoři dostat nemohli. Zařízení z těchto továren prý bylo ale předem převezeno do oblastí, které kontroluje armáda, a tam ho OPCW prověřila.

Sýrie dala OSN k dispozici seznam svých pracovišť a přiznala také, že vlastní 1 290 tun chemických zbraní a 1 230 nenaplněných hlavic. „OPCW ověřila a byla svědkem zničení všech 23 deklarovaných míst, kde se chemikálie vyráběly, mísily a plnily,“ stojí ve zprávě organizace. V její detailní části se uvádí, že na místech bylo 41 zařízení, z nichž 18 sloužilo k výrobě, 12 ke skladování a osm k mísení. Tři další jsou ve zprávě popsána obecně jako zařízení související s chemickými zbraněmi. Všech 23 míst je nyní uzavřeno a pro výrobu a další manipulaci s chemickými zbraněmi je nelze použít.

Sýrie má dle dohody a také rezoluce OSN do 1. listopadu vyřadit z provozu výrobny zbraní a pak do poloviny příštího roku zlikvidovat samotné chemikálie. Další etapa odzbrojení má začít 15. listopadu, do nějž má výkonný výbor OPCW dohodnout detailní postup likvidace zbraní. Výkonná rada organizace se sejde 5. listopadu.

Dohoda o chemickém odzbrojení Sýrii uchránila před útokem, jímž USA chtěly zemi potrestat za nasazení chemických zbraní v současném občanském konfliktu. Chemický útok na oblasti východně od Damašku není zcela objasněn. Zemřelo při něm několik set lidí, avšak Damašek se od útoku distancuje, byť mu jej USA vzhledem k obdrženým údajným důkazům připsaly.

Marcin Suder
Zdroj: ČT24/ČTK/EAST NEWS/ENPOL

Polský fotoreportér Suder uprchl ze syrského zajetí

Ze zajetí v Sýrii se podařilo uniknout polskému fotoreportérovi, jehož v červenci unesli neznámí ozbrojenci v provincii Idlib na severozápadě země. Podle dnešní informace polského listu Gazeta Wyborcza je Marcin Suder, čtyřiatřicetiletý reportér polské fotoagentury Studio Melon, v pořádku na polském území. Podle sdělení jeho rodiny dorazil domů vyčerpán, ale bez vážnějších zdravotních problémů. Okolnosti jeho útěku ze zajetí polská média nezveřejnila.

Podle mezinárodních organizací je Sýrie v současné době pro novináře nejméně bezpečným místem na světě. Od začátku nepokojů v roce 2011 tu přišlo o život přes 30 novinářů a kolem 20 jich bylo uneseno. Většinu rukojmích únosci propustili, ale část z nich je stále v zajetí.

Zkušeného reportéra Sudera unesla skupina ozbrojených mužů 23. července, ale k akci se nikdo nepřihlásil a žádné požadavky únosci nevznesli. Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski několikrát vyjádřil obavu o novinářův život. Média spekulovala o loupežném přepadení či o soupeření znepřátelených skupin syrské ozbrojené opozice.

Daily Telegraph: Syrští radikálové se pro boj připravují v Turecku

Několik set lidí, které vybrala teroristická síť al-Káida pro boj v Sýrii, čeká na nasazení v sousedním Turecku. Britský list The Daily Telegraph napsal, že se tito lidé tajně přepravují přes hranici a v Sýrii se připojují ke skupinám radikálů bojujícím proti syrské vládě. Stálý příliv těchto dobrovolníků dle listu zatlačuje sekulární opozici do pozadí. Mezi branci jsou prý i občané západních zemí. Analytici odhadují, že v Sýrii nyní bojuje 10 000 islámských radikálů.

Turecko je od začátku syrského konfliktu proti Damašku a podporuje tamní opozici. Dosud se uvádělo, že Ankara stojí za sekulární částí syrské opozice, Syrskou svobodnou armádou. Britský list ale napsal, že to, že je irácká odnož Al-Káidy schopná používat turecké území k přípravě svých budoucích bojovníků, svědčí o tom, že Turecko nemá pohyb radikálů pod kontrolou, anebo nad ním přivírá oči.

Brahímí se setkal s domácí syrskou opozicí

Zvláštní zmocněnec pro Sýrii Lachdar Brahímí dnes přijal v hotelu v Damašku 15 politických opozičních osobností. Má za sebou jednání s prezidentem Bašárem Asadem, s nímž se setkal ve středu. Brahímí cestuje od 19. října po regionu a snaží se získat tamní politiky pro mezinárodní konferenci o Sýrii. Ta se má konat v listopadu v Ženevě.

Vydáno pod