Yes, I will. Britský princ Harry se oženil s americkou herečkou Meghan Markleovou

Speciál ČT24: Královská svatba (zdroj: ČT24)

Britská monarchie se rozrostla o dalšího člena. Princ Harry, který je v pořadí šestý následník trůnu, se oženil s americkou herečkou Meghan Markleovou. Obřad začal v poledne (13:00 SELČ), následovala projíždka novomanželů kočárem Ascot Landau po Windsoru. Novomanželé budou užívat titul vévoda a vévodkyně ze Sussexu.

Markleová vešla do kaple sv. Jiří sama, jen v doprovodu družiny dětí. S nevěstou tak prošli uličkou i následníci trůnu a děti Meghanina nastávajícího švagra Williama princ George a princezna Charlotte. U sboru pak Meghan „převzal“ otec jejího snoubence princ Charles, který ji dovedl k oltáři. 

Své „ano“ si snoubenci řekli zhruba půl hodiny poté. „V hojnosti i nedostatku, zdraví i nemoci,“ slíbili si Meghan a Harry. Prsteny, které si navlékli, jsou vyrobeny z velšského zlata.

Královská svatba Harryho a Meghan
Zdroj: Ben Stansall/Reuters

Jednoduché šaty nevěsty překvapily

Twitter Kensingtonského paláce potvrdil, že šaty nevěsty pochází z dílny návrhářky Clare Waight Kellerové, která nyní spolupracuje s módním domem Givenchy. Pětimetrový závoj nevěsty nese květinový vzor, který reprezentuje květenu všech 53 zemí Commonwealthu. Ve vzoru se objevily rovněž oblíbené květy nevěsty, a to sluncovka kalifornská a zimnokvět časný, upozornila stanice BBC. Závoj drží tiára královny Mary z roku 1932, který nevěstě propůjčila královna.

„Její šaty budou mít velký vliv na vnímání estetiky a módní trendy v příštích letech. Na zásnuby si oblékla to maximum, na šatech byla výšivka, aplikace, byly průsvitné. Ale teď ukázala to minimum. Byla to působivá čistota, elegance a minimalismus. Ukazuje to nový trend, že luxus znamená čistotu a jednoduchost,“ zhodnotila módní redaktorka stanice Wave Českého rozhlasu Veronika Ruppert.

Meghan Markleová
Zdroj: Andrew Matthews/Reuters/Pool

První záběry nevěsty v šatech, které až do svatby směla vidět pouze královna, se objevily před půl dvanáctou tamního času (12:30 SELČ), když nevěsta v limuzíně opouštěla hotel spolu se svou matkou. Po půl dvanácté pozdravili princové Harry a William v uniformách královského jezdectva veřejnost před hradem ve Windsoru. K obřadu přicházeli pěšky podobně jako jejich strýc Edward. 

„Armáda má v britské společnosti významnou roli nesrovnatelnou s tím, jakou má například u nás. To, že byl ženich princ Harry na zahraničních misích a je členem armády, je pro britskou veřejnost velmi důležité,“ připomněl s odkazem na uniformy ženicha a jeho svědka historik Martin Kovář z Ústavu světových dějin FF UK.

Princ Harry: Rebel britské monarchie (zdroj: ČT24)

Vojáci doprovázeli i novomanžele na projížďce po Windsoru. „Na koních doprovázeli kočár vojáci, kteří byli přímo s princem Harrym na misi v Afghánistánu,“ upozornil znalec britské monarchie Jindřich Forejt. Mezi vojáky, kteří chránili novomanžele, byli i členové nepálské elitní jednotky Gurkhů, s nimiž Harry coby voják podstoupil výcvik.

Královská svatba Harryho a Meghan
Zdroj: Christopher Furlong/Reuters

Dědeček Philip a sestra princezny Diany

Svatby se zúčastnil také šestadevadesátiletý manžel panovnice král Philip. Ten se loni v létě stáhl z veřejného života. „Je to znak přízně vůči jeho vnukovi Harrymu. Přestože měl princ Philip zdravotní problémy a tato svatba jaksi není jednoduchá, protože Meghan je rozvedená Američanka, bude tam. Je to velká zpráva britské veřejnosti, že královská rodina akceptuje nevěstu se vším všudy,“ uvedl Kovář. Podle Forejta se Philip svatby účastní zejména proto, že vzdálenosti, které musí ujít na obřad, nebudou dlouhé.

Z blízké rodiny nevěsty dorazila na obřad pouze její matka Doria Raglandová. Z Písně písní na začátku obřadu předčítala Lady Jane Fellowsová, sestra ženichovy zemřelé matky Diany.

Obřad se konal v městečku Windsor na tamním hradě, který je nejdéle obývaným hradem Velké Británie. Princ Harry a Meghan mají k místu podle svých slov blízký vztah, ve Windsoru často po svém seznámení pobývali. Jde o šestnáctou svatbu britské monarchie, která se na hradě koná od roku 1863. Se svou druhou manželkou Camillou se tam oženil i Harryho otec.

Afroamerický pastor a gospel pro vévodu a vévodkyni

Kázání pronesl první afroamerický předsedající biskup Episkopální církve Michael Bruce Curry. „V lásce je síla, která dokáže osvobodit, která nám ukazuje, jak žít. Láska je jako oheň a bez něho bychom být nemohli,“ hlásal biskup a potomek otroků v gotické kapli. Po jeho slovech zazněla gospelová verze písně Stand by me afroamerického zpěváka Bena E. Kinga z roku 1962.

Obřad zakončilo vystoupení hudebníka Sheku Kanneh-Masona.

Ještě před obřadem udělila královna Alžběta svému vnukovi a jeho nastávající titul vévoda a vévodkyně ze Sussexu. Jediný předchozí vévoda ze Sussexu byl ženatý dvakrát, ani jeden sňatek ale neschválil jeho otec, král Jiří III., takže tyto svazky byly považovány za protiprávní. Znamená to tedy, že Meghan Markleová se stává první ženou oprávněnou používat titul vévodkyně ze Sussexu.

Oblíbený princ Harry se oženil s americkou herečkou (zdroj: ČT24)

„Britská monarchie se od devadesátých let velmi změnila. Po smrti princezny Diany nastala krize a i královna Alžběta pochopila, že se musí chovat a prezentovat jinak. Krizi pak ukončila svatba populárního prince Williama. Královna se proměnila z upjaté, neosobní panovnice na empatickou královnu, která si ze sebe umí udělat legraci,“ dodal znalec britské monarchie Kovář. Podle něj se nyní čeká na potomky Meghan a Harryho, jejichž narození by mohlo královskou rodinu ještě více zpopularizovat.

S tím souhlasí i druhý znalec Jindřich Forejt. „Britská monarchie stojí na jednom základním principu, a to je adaptabilita. Kdyby nebyla schopná se přizpůsobit, dávno by zanikla,“ dodal.

Svatba šetrná k životnímu prostředí

Květiny a pokrmy na svatbě pochází z ekologicky šetrných farem. „Meghan a Harry zvolili suroviny šetrné k životnímu prostředí. Květiny tak pochází z ekologických luk, které patří královské rodině. Jídlo bude ze sezónních plodin, které se pěstují v okolí Windsoru. Tento ekologický aspekt se na svatbě Harryho bratra Williama s Kate Middletonovou tolik neřešil,“ upozornil zástupce šéfredaktora ČT24 Martin Řezníček.

Část květin do kytice nevěsty podle BBC nasbíral sám ženich. Zařadil mezi ně i pomněnky, které měla ráda jeho matka Diana. Kytici svázala floristka Philippa Craddocková.

Dort připravila cukrářka Claire Ptaková a obsahuje bezový sirup z keřů, které rostou v královnině rezidenci Sandringhamu.

Královskou svatbu sleduje na pět tisíc novinářů. „To odpovídá popularitě prince Harryho, který je dnes v Británii oblíbenější než samotná panovnice. Populární je i ve světě,“ upozornil londýnský zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

Kamery sledovaly jen obřad v kapli sv. Jiří a následně projížďku novomanželů v otevřeném kočáře uličkami Windsoru. Na odpolední recepci pořádanou královnou, kam je zváno na 800 hostů a kde novomanželům zazpíval Elton John, už kamery nebyly. A neúčastní se ani večerní recepce pro 200 hostů, na kterou zval otec ženicha princ Charles.

Windsor se připravoval na královskou svatbu (zdroj: ČT24)

Meghan Markleová ztělesňuje všechno, co by dosud mohlo královské rodině vadit: je rozvedená, s afroamerickými předky, působila jako herečka a psala lifestylový blog s detaily ze svého soukromí. Její přijetí britskou monarchií ukazuje, jak moc se královská rodina za poslední století proměnila. „Vstupuje tím do 21. století. Meghan není z bohaté rodiny a ani nebyla příliš slavná herečka. Teď ale žije svůj sen,“ shrnul irský novinář žijící v New Yorku Quentin Fottrell.

Naposledy se královská rodina rozrostla o dalšího člena, když se následníku trůnu princi Williiamovi a jeho manželce narodil třetí potomek. Dostal jméno princ Louis Arthur Charles.

Kytice pro válečné hrdiny
Téměř před sto lety založila tuto tradici matka Alžběty II., Alžběta Bowes-Lyonová. Když vstoupila do Westminsterského opatství, kde si brala prince Alberta (pozdějšího krále Jiřího VI.), položila svou svatební kytici na náhrobek neznámého vojína. Alžběta tak uctila památku svého bratra Ferguse, který padl v první světové válce v roce 1915, a stala se tak první královskou nevěstou, která přišla k oltáři bez kytice. Od té doby královské nevěsty odevzdají při odchodu z kostela svou kytici, aby mohla být položena k hrobu neznámého vojína.

Velšské zlato
Všechny královské snubní prsteny jsou vyráběny z velšského zlata. Ze stejného nugetu pocházely snubní prsteny pro královnu matku, královnu Alžbětu II., její sestru princeznu Margaret, královninu dceru princeznu Annu, i pro lady Dianu. Zhruba gram zlata, který z tohoto nugetu stále zbývá, je pod pečlivým dohledem kanceláře spravujícího královskou apanáž.

V listopadu 1981 dostala královna nový 36gramový kus 21karátového velškého zlata, ze kterého jsou vyráběny nynější snubní prsteny. Královští klenotníci z něj vyrobili prsten pro manželku prince Williama Kate a nyní i pro Meghan Markleovou.

Větvička myrty v kytici
Už od svatby královny Viktorie (1840) si nechávají královské nevěsty do svatební kytice uvázat i větvičku myrty symbolizující lásku, plodnost a nevinnost. Myrta pochází ze zahrad Osborne House, prázdninového sídla královny Viktorie na Ostrově Wight.

Svatební kytice vévodkyně z Cambridge na hrobu neznámého vojáka ve Westminsterském opatství
Zdroj: ČT24