Střelec ve škole v texaském Santa Fe zabil deset lidí. Útočil jeden ze studentů

Deset studentů připravil o život jejich spolužák při střelbě na texaské střední škole (zdroj: ČT24)

Deset lidí na střední škole v Texasu zabil a dalších deset zranil mladík, který zahájil střelbu v jedné ze tříd. Informoval o tom texaský guvernér Greg Abbott. Podle policie je pachatelem student Dimitrios Pagourtzis, kterého brzy po činu zadržela. Kromě něj zatkla ještě jednoho podezřelého studenta. Podle houstonských policistů byly ve školním objektu a v jeho okolí nalezeny výbušniny. Policie obyvatele varovala před podezřelými předměty.

Soud v americkém státě Texas v pátek odmítl propustit na kauci 17letého mladíka obviněného z toho, že ve střední škole postřílel deset lidí a dalších deset zranil. Pagourtzis, který byl k soudu přiveden v poutech, tak zůstane až do soudního procesu ve vazbě.

Americký prezident Donald Trump nařídil ve znamení smutku spustit v úterý vlajky na všech státních institucích na půl žerdi.

Většina mrtvých jsou podle televize ABC studenti. Nejméně devět lidí útočník, údajně sedmnáctiletý, postřelil. Nepotvrzené zprávy se kromě střelby zmiňovaly i o explozích trubkových náloží, které údajně střelec vhodil do dvou tříd.

Pagourtzis dochází do školy v Santa Fe a je členem jejího fotbalového týmu, sdělila agentuře AP přítelkyně útočníkovy rodiny. Je rovněž členem tanečního souboru při místním sboru řecké ortodoxní církve.

Jako střelné zbraně použil pachatel pušku a revolver ráže .38, které patří jeho otci.

Zpravodaj ABC z místa uvedl, že policisté prohledali pachatelův dům v nedaleké obci Alvin, uvnitř údajně mohly být další výbušniny. O střelné zbrani, použité při útoku, zatím nejsou bližší informace.   

Vražednou střelbu Pagourtzis plánoval

V Pagourtzisovo poznámkách na počítači a v mobilním telefonu našli vyšetřovatelé zmínky o tom, že vražednou střelbu plánoval. Chystal se prý také potom spáchat sebevraždu. Policii se ale nakonec vzdal, protože k tomu „nenašel odvahu“, poznamenal Abbott.

Incident se stal ve městě Santa Fe, které leží asi 50 kilometrů jihovýchodně od Houstonu. Policisté oblast uzavřeli a evakuovali školu i přilehlé objekty, pátrali po případných spolupachatelích. Části studentů se hned po zahájení střelby podařilo uprchnout do bezpečí.

Trumpovy sliby

Prezident Donald Trump na Twitteru označil incident za srdcervoucí. „Moje vláda je odhodlána udělat všechno, co může, aby ochránila naše studenty a držela zbraně daleko od rukou těch, kdo jsou hrozbou pro sebe sama i pro ostatní,“ napsal prezident. 

Počet obětí naznačuje, že střelba na texaské škole patří mezi nejhorší ve Spojených státech za posledních 20 let.

Americkou veřejnost letos v únoru vyděsila střelba na střední škole ve floridském Parklandu, kde přišlo o život 17 lidí. Tragédie vyvolala debatu o posílení kontroly při prodeji zbraní. Změna druhého ústavního dodatku, který právo na držení zakotvuje, se ale podle amerických médií neočekává.

  • 45 obětí – 18. května 1927 – Při sérii bombových atentátů v základní škole ve městě Bath v americkém státě Michigan zemřelo 45 lidí (z toho 38 dětí, dva učitelé, čtyři další dospělí a útočník) a 58 bylo zraněno.
  • 32 obětí – 16. dubna 2007 – Při střelbě na Virginském polytechnickém institutu přišlo o život 32 lidí a dalších 25 bylo zraněno. Vraždil student z Jižní Koreje Čo Sung-hu, který nakonec sám spáchal sebevraždu.
  • 26 obětí – 14. prosince 2012 – Na základní škole v Newtownu v americkém státě Connecticut postřílel dvacetiletý Adam Lanza 20 dětí ve věku šest až sedm let a šest dospělých. Předtím zastřelil svou matku v jejich rodinném domě a nakonec sebe.
  • 17 obětí – 14. února 2018 – Při střelbě na střední škole v Parklandu na jižní Floridě přišlo o život 17 osob. Podezřelým útočníkem je devatenáctiletý někdejší student školy Nikolas Cruz, který byl ze školy vyloučen z kázeňských důvodů.
  • 16 obětí – 1. srpna 1966 – Pětadvacetiletý student Charles Whitman postřílel na univerzitě v texaském Austinu 16 lidí a 31 zranil, než ho zneškodnil policejní střelec. Předešlé noci zabil Whitman svou manželku a matku. Jednalo se o první větší případ střelby na školách.
  • 13 obětí – 20. dubna 1999 – Na střední škole Columbine na denverském předměstí Littleton ve státě Colorado dva maskovaní mladíci, kteří sami byli studenty téže školy, zastřelili 12 studentů a profesora, 21 dalších zranili. Útočníci poté spáchali sebevraždu.
  • 9 obětí – 1. října 2015 – Při střelbě v areálu vyšší odborné školy v americkém státě Oregon zemřelo deset lidí včetně střelce, dalších sedm jich bylo zraněno. Šestadvacetiletý Chris Harper Mercer měl u sebe šest legálně pořízených zbraní a dalších sedm se našlo u něj doma; spáchal sebevraždu poté, co se dostal do přestřelky s policisty.
  • Nejméně 8 obětí – 18. května 2018 – Při střelbě v jedné z tříd střední školy ve městě Santa Fe, které leží asi 50 kilometrů jihovýchodně od texaského Houstonu, zemřelo nejméně osm lidí. Podle televize ABC je pachatelem student, kterého policisté zadrželi. Nepotvrzené zprávy se kromě střelby zmiňují i o explozích trubkových náloží, které údajně útočník vhodil do dvou tříd.
  • 7 obětí – 21. března 2005 – Celkem deset lidí zemřelo v indiánské rezervaci v Red Lake v americkém státě Minnesota. Student místní střední školy Jeffre Weise zabil doma svého dědu a dědovu přítelkyni a v areálu školy zastřelil pět svých spolužáků, strážce, učitelku a nakonec sám sebe.
  • 7 obětí – 2. dubna 2012 – Bývalý student korejského původu One Goh (43) postřílel sedm lidí na soukromé vysoké škole v Oaklandu v Kalifornii. Motivem byla pomsta pracovníkům školy i bývalým studentům za to, že s ním údajně špatně zacházeli. Policisté ho po činu zadrželi. Soud v roce 2013 konstatoval, že není duševně v pořádku a upustil od procesu.