Ruské letectvo opět bombardovalo Gruzii, násilí už si vyžádalo 1500 mrtvých

Tbilisi - Ruské letectvo dnes bombardovalo okolí gruzínského města Gori poblíž Jižní Osetie, zemřeli nejméně dva lidé. Ze správního střediska Jižní Osetie Cchinvali vytlačila ruská armáda gruzínské ozbrojené síly. Gruzínští vojáci jako odvetu sestřelili ruskou stíhačku a zajali pilota. Ruský prezident Dmitrij Medveděv při dnešním setkání s ministrem obrany Anatolijem Serďukovem prohlásil, že vojáci mají za úkol přinutit Gruzínce k míru a že Jižní Osetie čelí humanitární katastrofě. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova si násilí v Jižní Osetii vyžádalo už 1500 mtrvých. Rusko také obvinilo Ukrajinu, že poskytnutím zbraní Gruzii podporuje etnické čistky v Jižní Osetii.

Dva ruské letouny bombardovaly podle agentury Reuters pozice gruzínského dělostřelectva zhruba deset kilometrů severně od Gori. V oblasti je umístěna hlavní gruzínská vojenská základna. Gori se nachází přibližně sto kilometrů od gruzínské metropole Tbilisi.

Tbilisi oznámilo, že z Iráku zpět do země stahuje svůj vojenský kontingent o síle 2000 mužů. Podle velitele této jednotky se přesun do Gruzie uskuteční, jakmile Spojené státy poskytnou nezbytné dopravní prostředky.

Terčem Rusů v Gruzii se v noci na dnešek staly i další dvě vojenské základny a strategický černomořský přístav Poti. Gruzínský prezident Michail Saakašvili byl evakuován z prezidentské budovy v Tbilisi na bezpečnější místo, přemístěny byly podobně i další pracoviště státní správy. Před ruskou ambasádou v Tbilisi demonstrovalo v noci na dnešek podle očitých svědků kolem 3000 osob s transparenty jako „Rusko není mírotvůrce, ale agresor“. Gruzie údajně začala výrazně posilovat i vojenský kontingent na hranici s druhou gruzínskou vzbouřeneckou republikou Abcházií.

Mluvčí ruských pozemních vojsk Igor Konašenkov ráno řekl, že v metropoli separatistické Jižní Osetie Cchinvali byli v noci zabiti další tři ruští vojáci. Podle Moskvy tak od zahájení zdejší gruzínské ofenzívy zahynulo 15 příslušníků ruských sil. Tbilisi zase hovoří o stovkách zabitých civilistů ruskými vojáky. Nezávislé zdroje žádné z těchto tvrzení dosud nemohly potvrdit, nebo vyvrátit.

Spojené státy potvrdily, že v oblasti Tbilisi působí v posledním období na 130 amerických vojáků a civilních pracovníků Pentagonu, kteří zde fungují jako poradci. Mluvčí Pentagonu Bryan Whitman ujistil, že se nepočítá s jejich zapojením do konfliktu. „Gruzínci nevyjádřili žádnou žádost o pomoc,“ řekl mluvčí, jehož země vyzvala v pátek Rusko, aby stáhlo své bojové jednotky z Gruzie. K ukončení násilí a snaze se vyřešit spory za jednacím stolem vyzvala obě země i Čína.